112 intervenții ale pompierilor ieșeni în ultimele 48 de ore

În ultimele 48 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au acționat la 112 de evenimente, dintre care amintim:
- 2 intervenții pentru stingerea incendiilor a forțelor și mijloacelor de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași, la bucătăria unui operator economic din municipiul Iași, unde a ars funinginea din interiorul coșului de fum, pe timpul acțiunii nu au fost înregistrate victime. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost necurățarea de funingine a coșului de fum.
Detașamentul 2 de Pompieri Iași a intervenit în bucătăria unui apartament din municipiul Iași, unde un aparat de gătit a fost lăsat nesupravegheat. Pe timpul intervenției nu au fost persoane evacuate sau asistate medical.
- 1 misiune pirotehnică în municipiul Iași. În urma asanării au fost identificate 682 de cartușe calibru 7,92 milimetri. Elementele de muniție au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță, în vederea distrugerii.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, pirotehniștii militari ieșeni reamintesc cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii munițiilor sau elementelor de muniţie, trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic pentru apeluri de urgenţă „112”, semnalând descoperirea acestora, să nu le atingă şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.
De asemenea, respectând următoarele reguli de prevenire evitați producerea accidentelor, vătămarea corporală gravă, sau decesul:
nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită;
nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi foc în apropierea lor;
nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite;
nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate;
nu topiți elementele metalice de muniţii;
nu tăiați muniţiile cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte;
nu utilizați pulberile şi explozivii proveniți din muniţii în scopuri artizanale;
nu demontați de la muniţii focoasele sau a alte elemente componente.




100 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.
9 alte misiuni, dintre care:
3 misiuni ale forțelor și mijloacelor de intervenție pentru transportul persoanelor supraponderale;
2 misiuni pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire a situațiilor de urgență și de acordare a prim ajutorului medical la Punctul de Trecere a Frontierei din Vama Sculeni;
2 recunoașteri în teren și informare preventivă, la obiective din zona de competență, în vederea asigurării și desfășurării în condiții de operativitate și eficiență a operațiunilor de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență;
1 intervenție pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire a situațiilor de urgență și de acordare a prim ajutorului medical în municipiul Iași, la un accident rutier, fără victime;
1 exercițiu cu forțe și mijloace în teren și informare preventivă, la un obiectiv din zona de competență, în vederea asigurării și desfășurării în condiții de operativitate și eficiență a operațiunilor de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență.
Activități de control și informare preventivă
Pe timpul verificărilor, pompierii au efectuat și instruirea de specialitate cu reprezentanții obiectivelor.
Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :
- https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906
- https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu
Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice