276 de evenimente gestionate de către pompierii ieșeni în perioada 29 – 31 martie 2024

Print Friendly, PDF & Email

În perioada 29 – 31 martie a.c., pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al Județului Iași au gestionat 276 de evenimente, dintre care amintim:

 • 12 intervenții pentru stingerea incendiilor:
  • 7 izbucnite la vegetația uscată, în municipiul Iași, orașul Târgu Frumos și în localitățile Valea Oilor, Mădârjești, Uricani, Ruginoasa și Munteni, fără victime. În urma acestora au ars aproximativ 35 hectare de vegetație uscată. Cauzele probabile de producere au fost folosirea focului deschis în spații deschise.
  • 2 incendii produse la punctele de colectare a deșeurilor. În urma folosirii focului deschis în spații deschise au ars aproximativ 400 kg de deșeuri.
  • 1 (unul) izbucnit la un depozit de furaje, în localitatea Covasna, fără victime. Au fost mistuite de flăcări 15 tone de furaje, iar cauza probabilă de producere a fost folosirea focului deschis în spații deschise.
  • 1 (unul) produs la un apartament de pe strada Vasile Lupu, din municipiul Iași, fără victime. Efectul termic al unui cablu electric defect a distrus un corp de mobilier și a deteriorat mai multe produse electrocasnice.
  • 1 (unul) izbucnit la o casă în comuna Lungani, fără victime, unde au ars diverse materiale, iar altele s-au degradat. O cauză probabilă de producere a acestuia a fost efectul termic al aparatului de gătit, neizolat termic față de materialele combustibile.
 • 5 misiuni de asanare a muniției rămase neexplodate sau nedezactivate din cel de-Al Doilea Război Mondial, în localitățile Boureni, Ruginoasa, Breazu, Ciurea, Stanca și Zmeu. De la fața locului au fost ridicate și transportate în condiții de siguranță, în vederea distrugerii, 1 stabilizator pentru bombă, 2 proiectile perforante și 4 bombe de aruncător.
 • 114 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.
 • 6 intervenții de asigurare măsuri specifice: la o acțiune de sărbătorire a 174 de ani a Jandarmeriei Române; o misiune la manifestări religioase – Marșul pentru viață; două acțiuni de căutare – salvare persoane și două misiuni pentru degajarea a doi arbori, în municipiul Iași, care puneau în pericol trecătorii și autoturismele parcate.
 • 5 recunoașteri în teren și activități de informare preventivă cu forțe și mijloace de intervenție în teren la obiective din zona de competență, în vederea asigurării și desfășurării, în condiții de operativitate și eficiență, a operațiunilor de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență.
 • 2 misiuni pentru salvări de animale, salvarea unei pisici și a unei păsări.
 • 4 intervenții pentru deblocarea ușilor de acces în vederea facilitării pătrunderii echipajelor medicale.
 • 2 intervenții la accidente rutiere produse în localitatea Chicerea și în municipiul Iași. Pompierii militari au asigurat măsurile specifice la evenimentele rutiere. Cazurile au rămas în atenția autorităților pentru cercetări.
 • 2 exerciții și activități de informare preventivă cu forțe și mijloace de intervenție în teren la obiective din zona de competență, în vederea asigurării și desfășurării în condiții de operativitate și eficiență a operațiunilor de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență.
 • 1 intervenție pentru deblocarea ușilor de acces în vederea facilitării pătrunderii echipajelor medicale.
 • 78 de acțiuni pentru monitorizarea transporturilor periculoase.
 • 36 situații pentru monitorizarea unor situații de urgență.
 • 9 activități de control și informare preventivă:

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Iași au efectuat 2 controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la obiective din județul Iași.

Pe timpul verificărilor, pompierii au efectuat și instruirea de specialitate cu reprezentanții obiectivelor.

Inspectorii de prevenire din cadrul inspectoratului au participat la 7 activități de avizare/autorizare și a celor de soluționare a petițiilor din domeniul situațiilor de urgență.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :

Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Compartimentul Informare și Relații Publice

You may also like...

Sari la conținut