295 DE MISIUNI ALE POMPIERILOR IEŞENI ÎN WEEKEND

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași au intervenit la următoarele misiuni:

            Incendii – 17

 • În data de 19.11.2021, ora 11:28, un echipaj de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Târgu Frumos a intervenit în localitatea Feredeni, comuna Deleni, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului au ars aproximativ 1000 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 • În data de 19.11.2021, ora 16:00, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași a acționat în localitatea Vulturi, comuna Popricani, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului au ars aproximativ 5000 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul în locuri nepermise.
 • În data de 19.11.2021, ora 18:20, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au acționat în satul Uricani, comuna Miroslava, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului au ars aproximativ 10.000 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 • În data de 19.11.2021, ora 21:07, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași a intervenit în localitatea Voinești, comuna Voinești, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la un adăpost de animale, fără victime. În urma incendiului au ars aproximativ 10 metri pătrați din astereala de lemn aferentă acoperișului. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 • În data de 19.11.2021, ora 23:11, un echipaj de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Pașcani a acționat în localitatea Luncași, comuna Hălăucești, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului a ars aproximativ 1 hectar de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 • În data de 19.11.2021, ora 23:31, un echipaj de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Pașcani a intervenit în satul Gâștești, comuna Gâștești, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă. În urma incendiului au ars aproximativ 2 metri pătrați din astereala de lemn aferentă acoperișului. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații închise.
 • În data de 19.11.2021, ora 23:53,un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, bulevardul Poitiers, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la un autovehicul. În urma incendiului au ars izolația din mase plastice, aproximativ 2 metri liniari din conductorul electric, materialul textil din compartimentul motor. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost efectul termic al curentului electric.
 • În data de 20.11.2021, ora 02:54, echipaje de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Pașcani au intervenit în localitatea Sirețel, comuna Sirețel, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească (distilerie). În urma incendiului au ars aprox 60 de metri pătrați din astereala de lemn aferentă acoperișului, aproximativ 2 metri cubi de lemn de construcții, aflat în podul anexei și s-au deteriorat vasul pentru distilat alcool, respectiv pereții interiori ai anexei pe aproximativ 100 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații închise.
 • În data de 20.11.2021, ora 06:14, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași au acționat în localitatea Costuleni, comuna Costuleni, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă. În urma incendiului au ars acoperișul tip șarpantă cu astereala din lemn și învelitoare din coli de azbociment pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați, diverse obiecte de mobilier, uși și ferestre, aproximativ 50 Kg de haine și actele proprietarului. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost sistem de încălzire (sau gătit) amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.
 • În data de 20.11.2021, ora 13:52, un echipaj de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Pașcani a intervenit în municipiul Pașcani, Zona Triaj Vatră, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 • În data de 20.11.2021, ora 14:55, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au acționat în localitatea Trifești, comuna Trifești, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje. În urma incendiului au ars aproximativ 15 tone de furaje. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost jocul copiilor cu focul.
 • În data de 20.11.2021, ora 15:02, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la deșeuri menajere. În urma incendiului au ars aproximativ 30 de kg de deșeuri menajere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 • În data de 20.11.2021, ora 16:07, un echipaj de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Pașcani a intervenit în municipiul Pașcani, strada Dealu Spirii, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 1 hectar. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 • În data de 20.11.2021, ora 16:35, echipaje de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Târgu Frumos au acționat în satul Dumești, comuna Dumești, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 12 hectare. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 • În data de 20.11.2021, ora 18:02, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au acționat în satul Potângeni, comuna Movileni, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit. În urma incendiului au ars acoperișul casei din lemn și plăcile de azbociment pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați, articole de mobilier și produse electrocasnice, diverse articole de îmbrăcăminte și încălțăminte. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost alimentarea defectuoasă cu combustibil a sistemului de încălzit.
 • În data de 20.11.2021, ora 19:47, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a acționat în satul Vânători, comuna Popricani, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului au ars 300 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 • În data de 21.11.2021, ora 22:28, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit în localitatea Dagâța, comuna Dagâța, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă. În urma au ars acoperișul tip șarpantă cu astereală din lemn și învelitoarea din tablă pe o suprafață de aproximativ 8 metri pătrați și s-au degradat aproximativ 20 de metri pătrați de tencuială aferentă coșului de evacuare a fumului. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coşul de fum necurăţat de funingine.

Intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență, prim ajutor calificat – 74

 • Echipajele SMURD au intervenit la 74 decazuri medicale.

Intervenții /misiuni – 204

 • Având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire a populației cu virusul SARS-CoV-2, echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au executat 109 misiuni de informare preventivă în județul Iași, ce au constat în difuzarea măsurilor ce trebuiesc respectate de către populație.
 • Având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire a populației cu virusul SARS-CoV-2, echipaje din cadrul inspectoratului au executat 5 misiuni de transport probe PCR, împreună cu reprezentanți ai Serviciului de Ambulanță Județean Iași și ai Direcției de Sănătate Publică Iași.
 • Echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au executat 78 de misiuni de recunoaștere, în vederea constatării eventualelor nereguli organizatorice ce ar putea degenera în evenimente negative, la secțiile de ATI, la spitalele din județul Iași.
 • Echipajul C.B.R.Ne din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat 3 misiuni de decontaminare al autospecialelor, echipamentelor specifice și al personalului.
 • Echipajele A.T.P.V.M. din cadrul inspectoratului a efectuat 2 misiuni de transport pacienți confirmați cu virusul SARS-CoV-2.
 • Echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au intervenit în municipiul Iași la 2 misiuni pentru deblocarea de uși ale apartamentelor pentru realizarea accesului echipajelor medicale.
 • În data de 20.11.2021, ora 10:00, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a acționat pentru asanarea unei suprafețe de teren în satul Bosia, comuna Ungheni, județul Iași. În urma intervenției a fost identificat un proiectil perforant de calibru 57 de milimetri, care a fost ridicat, transportat și depozitat în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.
 • În data de 20.11.2021, ora 12:35, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea terenului de muniție în satul Dobrovăț, comuna Dobrovăț, județul Iași. În urma intervenției a fost identificată o grenadă defensivă, care a fost ridicată, transportată și depozitată în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.
 • În data de 20.11.2021, ora 13:55, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a acționat pentru asanarea terenului de muniție în satul Probota, comuna Probota, județul Iași. În urma intervenției au fost identificate un proiectil exploziv de calibru 20 de milimetri, 700 cartușe calibru 7,92 milimetri, 10 grenade antitanc, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.
 • În data de 21.11.2021, ora 11:00, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea terenului de muniție în satul Probota, comuna Probota, județul Iași. În urma intervenției au fost identificate un proiectil exploziv de calibru 75 de milimetri, 17 grenade antitanc, 2 grenade defensive, o grenadă ofensivă, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.
 • În data de 21.11.2021, ora 13:26, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a acționat pentru asanarea terenului de muniție în satul Vulturi, comuna Popricani, județul Iași. În urma intervenției au fost identificate o grenadă defensivă, o grenadă ofensivă, un cartuș calibru 7,92 mm, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.

Pirotehniștii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași recomandă cetățenilor ca în cazul descoperirii de muniții neexplodate:

 • ☎️📞să anunțe de urgență ISU, sau Poliția, la numărul de urgenţă 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente;
 • ⛔să nu atingă aceste elemente;
 • ⛔să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite;
 • ⛔🔨să nu încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice;
 • ⛔să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate;
 • ⛔să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
 • ⛔operatorii economici ce au ca obiect colectarea fierului vechi, ce au ca obiect de activitate  colectarea de fier vechi, au obligația de a solicita furnizorului certificat de calitate (declarație pentru persoanele fizice) din care să reiasă existența muniției în masa fierului vechi, precum şi buletin de delaborare a muniției, semnat şi stampilat de persoane autorizate să manipuleze muniție asanată.
 • De asemenea, este strict interzisă folosirea muniției asanate, cu elementele de inițiere active, în scop de învățământ, sau pentru prezentarea diferitelor expoziții.

Cetățenii trebuie să conștientizeze că respectând măsurile de prevenire la găsirea elementelor de muniții neexplodate, ne putem proteja viața şi bunurile materiale!

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

You may also like...

Sari la conținut