38 de intervenții ale pompierilor ieșeni în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au acționat la 38 de evenimente, dintre care amintim:

4 intervenții pentru stingerea incendiilor:

la ora 10:22, Detașamentul de Pompieri Târgu Frumos a intervenit cu două autospeciale de intervenție și stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor calificat, în localitatea Fetești, comuna Scobinți, pentru stingerea unui incendiu produs la remorca unui tractor care transporta furaje. În urma incendiului au ars aproximativ 4 tone de furaje și s-a deteriorat remorca în proporție de aproximativ 30%. Cauza probabilă de producere a incendiului au fost defecțiunile tehnice ale remorcii.

la ora 12:42, Detașamentul 1 de Pompieri Iași a intervenit în localitatea Hălceni, comuna Șipote, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 2 hectare. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul.

începând cu ora 14:34, Detașamentul 1 de Pompieri Iașia intervenit în localitatea/comuna Țigănași, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea focului deschis în spații deschise.

începând cu ora23:34, Detașamentul de Pompieri Târgu Frumos a intervenit cu trei autospeciale de intervenție și stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor calificat în localitatea Cârjoaia, comuna Cotnari, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit. La ajungerea forțelor profesioniste la locul solicitării, incendiul se manifesta generalizat la o casă, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați, la un adăpost de animale. Incendiul era extins la nivelul acoperișului casei din imediata apropiere. În urma incendiului au ars acoperișul a două locuințe pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați și s-au degradat diverse produse electrocasnice, cât și învelitoarea din tablă la o treia casă de locuit pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea focului deschis în spații închise.

27 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.

1 misiune de distrugere a 480 de elemente de muniție rămase neexplodate, ca urmare a intervențiilor de asanare a elementelor de muniție neexplodate sau nedezactivate din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Pe această cale le recomandăm cetățenilor:

Ca în cazul în care descoperă elemente de muniție neexplodată sau luați la cunoștință despre existența lor, anunțați imediat evenimentul prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Pentru evitarea unor tragedii atunci când descoperiți elemente de muniție neexplodată acționați astfel :

  • Nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;
  • Nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
  • Nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
  • Nu ridicați, nu transportați, nu introduceți munițiile neexplodate în locuințe;
  • Nu aruncați munițiile la fier vechi și nu le predați la societățile colectoare;
  • Nu lăsați copiii să se joace cu muniția;
  • La sosirea organelor specializate indicați locul unde ați descoperit muniția respectivă.

Când se execută lucrări și se depistează, cu ocazia săpăturilor, muniții neexplodate, se sistează imediat lucrările, se îndepărtează întregul personal din zona periculoasă și se anunță evenimentul la 112.

Neutralizarea și distrugerea munițiilor se execută numai de către echipele pirotehnice care au pregătirea și dotarea cu aparatura specială pentru această misiune periculoasă.

NU UITAȚI! Pentru a evita producerea unor tragedii este deosebit de important să respectați regulile de comportament atunci când este găsit un element de muniție neexplodat!

1 misiune la accidentul rutier produs în localitatea Chicerea, comuna Tomești, unde a fost implicat un singur autoturism, în urma căruia a rezultat o victimă conștientă, neîncarcerată. După acordarea primului ajutor medical, victima a refuzat transportul la spital. Cauza producerii evenimentului rutier este stabilită de către echipajul poliției rutiere sosit la locul evenimentului rutier.

2 alte misiuni:

1 misiune în municipiul Iași, strada Străpungere Silvestru, pentru degajarea unor elemente de tencuială, de pe o clădire, aflate în pericol de cădere peste calea pietonală și de circulație;

1 intervenție pentru transportul unei persoane supraponderale de la domiciliu la ambulanță.

3 activități de control și informare preventivă:

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Iași au efectuat 3 controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la obiective din județul Iași, în urma cărora au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, dintre care 3 avertismente și 1 amendă, în cuantum de 50.000 de lei.

Pe timpul verificărilor, pompierii au efectuat și instruirea de specialitate cu reprezentanții obiectivelor.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :

Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/

Compartimentul Informare și Relații Publice

You may also like...

Sari la conținut