392 de evenimente gestionate de către pompierii ieșeni din perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2024
În perioada 27septembrie – 01 octombrie a.c., pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al Județului Iași au gestionat 392 de evenimente, dintre care amintim:
- 8 intervenții pentru stingerea incendiilor:
- la vegetația uscată, în localitatea Războieni, ca urmare a folosirii focului deschis în spații deschise. Au ars aproximativ 1000 mp de vegetație uscată.
- 4 la gospodăriile populaţiei, în localitățile Ciohorăni, Deleni – 2 intervenții și localitatea Slobozia. La Ciohorăni, la o casă, iar în urma incendiului au ars mobilierul din două camere, diverse materiale textile, având drept cauză probabilă de producere a incendiului folosirea intenționată a sursei de aprindere. În localitatea Deleni, neprotejarea termică a coșului de fum față de elementele combustibile au dus la arderea acoperișului pe o suprafață de aproximativ 60 de mp. Jarul și scânteile purtate de vânt au distrus o anexă gospodărească, diverse materiale textile, furaje și material lemnos din localitatea Slobozia, comuna Voinești. O cauză probabilă este folosirea sursei de aprindere pentru a genera incendiul, în localitatea Deleni, unde focul a distrus o casă pe o suprafață de aproximativ 100 mp.
- la un tablou electric exterior, în municipiul Iași, în proximitatea unui magazin. Au ars elementele combustibile ale tabloului electric, având drept cauză probabilă de producere a incendiului, efectul termic al curentului electric.
- 2 intervenții de stingere la autoturisme, în localitatea Spinoasa, comuna Erbiceni și municipiul Iași, pe șoseaua Bucium. Au ars elementele combustibile ale autoturismelor, având drept cauză probabilă, efectul termic al curentului electric al unor conductori electrici defecți.
- 136 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.
- 9 misiuni pentru asigurarea măsurilor specifice la accidente rutiere produse în localitățile Erbiceni, Holboca, Gâștești, Topile, municipiul Iaşi – trei accidente rutiere și în municipiul Pașcani – două accidente rutiere. Cazurile au rămas în atenția autorităților pentru cercetări.
- 4 acțiuni de asigurare a măsurilor specifice și de acordare a asistenței medicale, la nevoie, la un canal tehnic, la un tablou electric, la un stâlp de electricitate și la firele unui tramvai.
- 8 intervenții pentru transportul persoanelor supraponderale.
- 1 intervenție pentru salvări de animale, în localitatea Bârnova, pentru salvarea a doi câini căzuți într-un canal.
- 2 misiuni de asanare a muniției rămase neexplodate sau nedezactivate din cel de-Al Doilea Război Mondial, în localitatea Cucuteni și Tomești. De la fața locului au fost ridicate și transportate în condiții de siguranță, în vederea distrugerii, 6 elemente de muniții.
- 3 intervenții pentru deblocarea ușilor de acces în vederea facilitării pătrunderii echipajelor medicale.
- 1 exercițiu și activități de informare preventivă cu forțe și mijloace de intervenție în teren la un obiectiv din zona de competență, în vederea asigurării și desfășurării, în condiții de operativitate și eficiență, a operațiunilor de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență.
- 220 de misiuni ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase:
- 214 misiuni de recunoaștere ale subunităților de intervenție, verificare permanență la primărie – 93 comune, 1 municipiu și 3 orașe.
- degajarea unui panou publicitar în municipiul Iași;
- degajarea unor elemente de acoperiș, în municipiul Iași;
- degajarea unui copac căzut pe firele electrice, în municipiul Iași;
- degajarea unui copac căzut peste o conductă de ga, în localitatea Dancu;
- la un copac căzut pe DN28, în zona localității Miclăușeni; cazul a fost rezolvat de către SDN Iași, până la sosirea forțelor de intervenție ale ISU Iași;
- degajarea unei crengi căzute, care bloca intrarea unei scări, la un bloc din municipiul Iași.
În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Iași au efectuat 2 controale și 7 activități de avizare – autorizare și soluționare a petițiilor pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la obiective din județul Iași.
Pe timpul verificărilor, pompierii au efectuat și instruirea de specialitate cu reprezentanții obiectivelor.
Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor, a animalelor și a bunurilor materiale ale populației.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :
- App Store – https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906
- Google Play – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu
Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/
În continuare, pompierii militari rămân pregătiți, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor și animalelor aflate în dificultate.
Compartimentul Informare și Relații Publice