42 de intervenții ale pompierilor ieșeni în ultimele 24 de ore

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași au intervenit la următoarele misiuni:

Incendii – 3

 • La ora 13:14, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit în localitatea Scobâlțeni, parte componentă a orașulului Podu Iloaiei, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată și stufăriș pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 • Începând cu ora 17:24, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au acționat în localitatea Hoisești, comuna Dumești, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință. În urma incendiului au ars șarpanta acoperișului pe o suprafață de 100 de metri pătrați, un frigider, elemente de mobilier, aproximativ 500 kg de cereale, aproximativ 50 kg de materiale textile și încălțăminte. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un conductor electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolaţia deteriorată în urma unei acţiuni mecanice ori fizice.
 • La ora 01:15, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit în municipiul Iași, strada Tabacului, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului au ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 10 metri pătrați și aproximativ 20 kg de deșeuri menajere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.

 Intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență, primului ajutor calificat – 30

 • Echipajele SMURD au intervenit la alte 30 decazuri medicale.

            Intervenții /misiuni – 9

 • Echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au asigurat măsurile specifice de prevenire a situațiilor de urgență și acordare a primului ajutor medical, refugiaților din Ucraina aflați la Punctul de Trecere a Frontierei de Stat din Vama Sculeni.
 • Echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași au asigurat măsurile specifice de prevenire a situațiilor de urgență și acordare a primului ajutor medical, la tabăra de refugiați amenajată pe Stadionul Tineretului Iași.
 • Echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași au asigurat măsurile specifice de prevenire a situațiilor de urgență și acordare a primului ajutor medical refugiaților în Aeroportul Internațional Iași.
 • Echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași au asigurat măsurile specifice de prevenire a situațiilor de urgență și acordare a primului ajutor medical, la tabăra de refugiați amenajată la Centrul Tehnologic Regional Iași.
 • Un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași a executat o misiune de transport persoane refugiate în municipiul Iași, de pe Calea Chișinăului la Centrul Tehnologic Regional Iași.
 • Începând cu ora 18:30, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au asigurat măsurile specifice de prevenire a situațiilor de urgență și acordare a primului ajutor medical pentru o persoană de sex masculin, în vârstă de 44 ani, ulterior aceasta fiind preluată de către un echipaj de poliție.
 • Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit la 3 misiuni pentru asanarea terenului de muniția rămasă neexplodată în:
 • două misiuni în localitatea Vulturi, comuna Popricani, județul Iași, unde au fost identificate un tub de cartuș calibru 7,92 de milimetri și un proiectil perforant calibru 75 de milimetri;
 • localitatea Popricani, comuna Popricani, județul Iași, unde a fost identificată o bombă de aruncător calibru 120 de milimetri.

Muniția a fost ridicată, transportată și depozitată, în condiții de siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.

Măsuri de prevenire a incendiilor de Rusalii:

Duminică, 12 iunie a.c., credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile.

Reamintim că o lumânare lăsată să ardă, fără să fie supravegheată, ar putea provoca o adevărată tragedie.

În primele 5 luni ale anului la nivelul județului Iași sunt 40 de victime, dintre care 8 persoane au decedat.

Pentru a preveni astfel de evenimente, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

 • nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea. Cel mai bine este să le stingeţi pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră;
 • stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;
 • asigurați-vă că lumânarea se află în poziţie verticală şi că este fixată într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;
 • așezați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;
 • nu puneți lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii mici şi animalele de companie, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;
 • nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

You may also like...

Sari la conținut