53 de intervenții ale pompierilor ieșeni în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au acționat la 53 de evenimente, dintre care amintim:

1 intervenție pentru stingerea incendiilor la diverse deșeuri, cu degajări mari de fum și flacără,  în municipiul Iași, strada Cicoarei. La locul solicitării s-au deplasat 4 autospeciale de stingere. Incendiul a fost lichidat imediat. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea focului deschis în spații deschise.   

45 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.

1 misiune de distrugere a 111 elemente de muniție rămase neexplodate, ca urmare a intervențiilor de asanare a elementelor de muniție neexplodate sau nedezactivate din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Pe această cale le recomandăm cetățenilor:

Ca în cazul în care descoperă elemente de muniție neexplodată sau luați la cunoștință despre existența lor, anunțați imediat evenimentul prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Pentru evitarea unor tragedii atunci când descoperiți elemente de muniție neexplodată acționați astfel :

  • Nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;
  • Nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
  • Nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
  • Nu ridicați, nu transportați, nu introduceți munițiile neexplodate în locuințe;
  • Nu aruncați munițiile la fier vechi și nu le predați la societățile colectoare;
  • Nu lăsați copiii să se joace cu muniția;
  • La sosirea organelor specializate indicați locul unde ați descoperit muniția respectivă.

Când se execută lucrări și se depistează, cu ocazia săpăturilor, muniții neexplodate, se sistează imediat lucrările, se îndepărtează întregul personal din zona periculoasă și se anunță evenimentul la 112.

Neutralizarea și distrugerea munițiilor se execută numai de către echipele pirotehnice care au pregătirea și dotarea cu aparatura specială pentru această misiune periculoasă.

NU UITAȚI! Pentru a evita producerea unor tragedii este deosebit de important să respectați regulile de comportament atunci când este găsit un element de muniție neexplodat!

5 alte misiuni:

4 intervenții pentru transportul persoanelor supraponderale;

1 misiune de recunoaștere în teren la un obiectiv din zona de competență, în vederea asigurării și desfășurării în condiții de operativitate și eficiență a operațiunilor de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență.

1 activitate de control și informare preventivă:

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Iași au efectuat 1 control pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la un obiectiv din județul Iași, în urma cărora au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, dintre care 4 avertismente și 1 amendă, în cuantum de 2.500 de lei.

Pe timpul verificărilor, pompierii au efectuat și instruirea de specialitate cu reprezentanții obiectivului.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :

Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/

Compartimentul Informare și Relații Publice

You may also like...

Sari la conținut