89 DE MISIUNI ALE POMPIERILOR IEŞENI ÎN ULTIMELE 24 DE ORE

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași au intervenit la următoarele misiuni:

            Incendii – 3

 • Începând cu ora 13:35,un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași a intervenit în localitatea Cârlig, comuna Popricani, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit. În urma incendiului a ars funinginea depusă pe canalul coșului de fum. S-au degradat soba din cărămidă și pereții locuinței pe o suprafață de aproximativ 10 metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coşul de fum necurăţat de funingine.
 • Începând cu ora 13:39,un echipaj de intervenție din cadrul Punctului de lucru Hârlău a intervenit în localitatea Hodora, comuna Cotnari, județul Iași,  pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată. În urma incendiului a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 6 hectare. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 • Începând cu ora 13:40, echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit în municipiul Iași, bulevardul Independenței, pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament. În urma incendiului au ars canapeaua, diverse elemente de mobilier și materiale textile, diverse aparate electrocasnice și cărți. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost de la un cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată în urma unei acțiuni mecanice ori fizice.

Intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență, prim ajutor calificat – 33

 • Echipajele SMURD au intervenit la 33 decazuri medicale.

Intervenții /misiuni – 53

 • Având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire a populației cu virusul SARS-CoV-2, echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au executat 19 misiuni de informare preventivă în județul Iași, ce au constat în difuzarea măsurilor ce trebuiesc respectate de către populație.
 • Echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au executat 32 de misiuni de recunoaștere, în vederea constatării eventualelor nereguli organizatorice ce ar putea degenera în evenimente negative, la secțiile de ATI, la spitalele din județul Iași.
 • La ora 09:20, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de teren în satul Bodești, comuna Scânteia, județul Iași. În urma intervenției a fost identificat un proiectil exploziv de calibru 47 de milimetri, care a fost ridicat, transportat și depozitat în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.
 • La ora 16:45, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de teren din în satul Poiana, comuna Schitu Duca, județul Iași. În urma intervenției a fost identificată o bombă de aruncător calibru 82 de milimetri, care a fost ridicată, transportată și depozitată în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.

Pirotehniștii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași recomandă cetățenilor ca în cazul descoperirii de muniții neexplodate:

 • ☎️📞să anunțe de urgență ISU, sau Poliția, la numărul de urgenţă 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente;
 • ⛔să nu atingă aceste elemente;
 • ⛔să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite;
 • ⛔🔨să nu încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice;
 • ⛔să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate;
 • ⛔să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
 • ⛔operatorii economici ce au ca obiect colectarea fierului vechi, ce au ca obiect de activitate  colectarea de fier vechi, au obligația de a solicita furnizorului certificat de calitate (declarație pentru persoanele fizice) din care să reiasă existența muniției în masa fierului vechi, precum şi buletin de delaborare a muniției, semnat şi stampilat de persoane autorizate să manipuleze muniție asanată.
 • De asemenea, este strict interzisă folosirea muniției asanate, cu elementele de inițiere active, în scop de învățământ, sau pentru prezentarea diferitelor expoziții.

Cetățenii trebuie să conștientizeze că respectând măsurile de prevenire la găsirea elementelor de muniții neexplodate, ne putem proteja viața şi bunurile materiale!

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

You may also like...

Sari la conținut