Buletin informativ 23.05.2016

Casa Vigilenței
Casa Vigilenței

INTERVENŢIILE INSPECTORATULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „MIHAIL GRIGORE STURDZA” AL JUDEŢULUI IAŞI
20.05.2016, ora 08:00–23.05.2016, ora 08:00

Incendii

În data de 21.05.2016, ora 09.24, Detașamentul 1 de Pompieri Iași a intervenit în comuna Lețcani, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism. A ars autoturismul în proporție de aproximativ 95 %. Cauza probabilă a incendiului a fost un conductor electric defect ori neizolat corespunzător.

În data de 21.05.2016, ora 12.42, Secția de Pompieri Pașcani a intervenit în satul Rediu, comuna Ruginoasa, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit. Au ars: astereala de lemn din construcția acoperișului pe o suprafață de aproximativ 120 m2, 2 scaune, un pat, un șifonier, 4 uși lemn, 4 ferestre lemn. Cauza probabilă a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

În data de 21.05.2016, ora 13.19, Secția de Pompieri Pașcani a intervenit în municipiul Pașcani, str. Grădiniței nr. 13, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un apartament. Au ars aproximativ 5 kg materiale textile. Cauza probabilă a incendiului a fost un aparat de gătit lăsat nesupravegheat.

În data de 21.05.2016, ora 17.09, Detașamentul 2 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, șoseaua Tudor Neculai, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în incinta Cimitirului ”Sf. Vasile”. Au ars aproximativ 600 mp vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.

Intervenţii pirotehnice

În data de 20.05.2016, ora 09.08, echipa pirotehnică din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Iaşi a intervenit în satul Leţcani, comuna Leţcani, pentru a ridica un proiectil exploziv calibru 100 mm . Suprafaţa asanată a fost de 100 m2.

În data de 20.05.2016, ora 15.34, echipa pirotehnică din cadrul Detaşamentul 2 de Pompieri Iaşi a intervenit în municipiul Paşcani, str. Vultur pentru a ridica o bombă aruncător calibru 82 mm si un stabilizator bombă calibru 82 mm. Suprafaţa asanată a fost de 100 m2.

În data de 21.05.2016, ora 10.25, echipa pirotehnică din cadrul Detaşamentul 2 de Pompieri Iaşi a intervenit în satul Dorobanți, comuna Aroneanu, pentru a ridica 2 proiectile explozive calibru 100 mm. Suprafaţa asanată a fost de 200 m2.

Acțiuni de educare preventivă în unități de învățământ / obiective de cult

În vederea informării elevilor şi a personalului didactic cu privire la principalele riscuri generatoare de situațíi de urgență, dar și măsurile de protecție în cazul producerii unor astfel de evenimente, pompierii ieşeni au fost prezenţi în instituţii de învăţământ din judeţul Iaşi, unde au desfăşurat activităţi de informare preventivă. Aceste activități au cuprins: prezentarea unei autospeciale de stingere și a tehnicii de intervenție, expunerea principalelor măsuri de prevenire a incendiilor, a regulilor de comportare la cutremur, dar și la găsirea de muniții neexplodate. Astfel, acţiunile educative au avut loc la:

  • Şcoala Primară „V. Conta” Iaşi;
  • Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” Paşcani.

În zilele de 21 și 22 mai, echipajele de pompieri au desfășurat actiuni de informare preventivă în lăcașurile de cult din județ. În cadrul acestora au fost prezentate modalitățile de protecție individuală și colectivă în cazul producerii unui cutremur dar și măsuri de prevenire a incendiilor în locuințe și gospodării. Pompierii s-au aflat printre ieșenii participanți la slujbele religioase ce au avut loc la:

  • Biserica Ortodoxă ”Sf. Vasile cel Mare” din sat Pietrosu, Biserica Ortodoxă ”Sf. Dumitru” din satul Iorcani și Biserica Ortodoxă ”Sf. Nicolae” comuna Tătăruși;
  • Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Vlădiceni, comuna Tomești;
  • Biserica Ortodoxă „Sf. Dumitru” din satul Conţeşti, Biserica Ortodoxă „Sf. Gheorghe” din satul Topile și Biserica Ortodoxă „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, comuna Valea Seacă.

Alte intervenţii

În zilele de 20, 21 și 22 mai a.c., echipaje din cadrul ISUJ Iaşi au asigurat măsuri specifice pe timpul desfăşurării evenimentului „Hangariada – Festival de artă si zbor”, ce s-a desfășurat în municipiul Iași, pe Aerodromul „Alexandru Matei”.

În data de 22.05.2016, ora 15.46, două echipaje din cadrul Secţiei de Pompieri Paşcani au intervenit pe malul râului Siret, comuna Mogoşeşti-Siret (zona Saivanelor), pentru extragerea unei persoane surprinsă sub un autoturism. Din păcate, la momentul sosirii la locul accidentului, persoana, în vârstă de 60 de ani, a fost găsită decedată, prinsă sub autoturismul răsturnat de la o înălțime de aproximativ 10 m. Echipajele de pompieri au acționat pentru extragerea victimei cu ajutorul accesoriilor de descarcerare, intervenția fiind îngreunată de faptul că accidentul s-a produs într-o zonă greu accesibilă. La intervenție a participat și un echipaj S.A.J. Iași, medicul din cadrul acestuia constatând decesul persoanei. Cazul a fost preluat de către organele de poliție.

Intervenţii SMURD

Echipajele SMURD au intervenit la 99 cazuri medicale.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

You may also like...

Sari la conținut