Buletin informativ nr. 167

INTERVENŢIILE POMPIERILOR IEŞENI DIN PERIOADA 23.10.2020, ora 08:00 – 26.10.2020, ora 08:00

În perioada 23.10.2020, ora 08:00 – 26.10.2020, ora 08:00, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Grigore Sturdza” al județului Iaşi au intervenit la următoarele misiuni:

Intervenţii pentru stingerea incendiilor

 • În data de 23.10.2020, ora 10:20, echipaje din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit în satul Scobâlțeni, orașul Podu Iloaiei, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință individuală. Nu au fost victime. Au ars un televizor și un receiver TV. S-au deteriorat planșeul din PVC al locuinței, zugrăveala interioară pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați, un frigider și aproximativ 50 kg de materiale textile. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un conductor electric defect.
 • În data de 23.10.2020, ora 10:27, echipaje din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit în satul Sinești, comuna Sinești, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit. Nu au fost victime. Au ars diverse elemente de mobilier și finisaje combustibile, aproximativ 20 kg de materiale textile și actele personale ale proprietarului. S-au deteriorat zugrăveala și tencuiala locuinței pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost aparatul electric lăsat sub tensiune şi nesupravegheat.
 • În data de 24.10.2020, ora 12:00, echipaje din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit în municipiul Iași, str. Funcționarilor, pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință individuală. Nu au fost victime. Au ars un pat, un scaun și tâmplăria din lemn a unei ferestre. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații închise.
 • În data de 24.10.2020, ora 18:40, echipaje din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași au intervenit în satul Pocreaca, comuna Schitu Duca, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință individuală. A ars întreaga locuință având o suprafață de aproximativ 60 metri pătrați și bunuri materiale din interior. Nu au fost victime. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiu.
 • În data de 26.10.2020, ora 01:18, echipaje din cadrul Secției de Pompieri Târgu Frumos au intervenit în sat Gănești, comuna. Ion Neculce, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință individuală. La sosirea echipajelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat, cu flacără.

În urma incendiului, din nefericire, au rezultat două victime decedate, bărbat în vârstă de 87 ani și femeie în vârstă de 84, ambele prezentând arsuri pe  aproximativ 80% din suprafața corpului. Au ars acoperișul casei din astereală de lemn și învelitoare din tablă, tavanul din lemn a casei pe o suprafață de aproximativ 70 mp, uși, ferestre, paturi, dulapuri, produse electrocasnice, certificatele de naștere a proprietarilor și diverse materiale textile. Au fost salvate două case de locuit din imediata apropiere a locuinței unde s-a produs incendiul. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost jarul căzut din sobă.

     Pentru evitarea unor situaţii neplăcute, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași vă recomandă următoarele măsuri de prevenire:

 • Asigurați, cel puțin o dată pe an, obligatoriu înaintea începerii sezonului rece, controlul instalațiilor și al sistemelor de încălzire, în vederea înlăturării defecțiunilor și asigurării funcționării la parametri normali;
 •  Verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
 •  Se interzice folosirea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate;
 •  Nu utilizați aparate electrice cu defecțiuni sau improvizații.
 •  Coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale acoperişului (grinzi, astereală şi alte asemenea).
 •  Lucrările de întreţinere, revizii şi reparaţii la instalaţiile şi aparatele electrice se execută numai de către personal calificat şi autorizat;
 •  Siguranţele electrice arse se înlocuiesc numai cu altele calibrate, cu aceleaşi caracteristici tehnice;
 •  Aparatele electrice sub tensiune trebuie supravegheate permanent şi nu se lasă la îndemâna copiilor.

Respectând aceste recomandări, vă puteţi proteja viața şi bunurile.

Intervenţii/misiuni

 • În data de 23.10.2020, ora 17:29, echipaje din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit la un accident feroviar produs în municipiul Iași, Gara Internațională Nicolina, zonă Pasaj Mathaus, în urma căruia a rezultat o victimă inconștientă. La locul intervenției s-au deplasat trei autospeciale de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași. Echipajele au extras victima de sub al doilea vagon al trenului R6313, Tecuci – Bârlad – Iași, în stare inconștientă și au predat-o echipajului de terapie intensivă mobilă, bărbat, aproximativ 25 ani, necunoscut, se afla în stop cardio-respirator, fără indicații de resuscitare, cu politraumatism prin accident feroviar, traumatism cranio – cerebral sever cu leziuni incompatibile cu viață. La ora 17:43 a fost declarat decesul.
 • În data de 25.10.2020, ora 14:40, echipaje din cadrul Secției de Pompieri Târgu Frumos au intervenit la un accident rutier produs între trei autoturisme, în satul Războieni, DE 583, km 32, pe raza comunei Ion Neculce, județul Iași, în urma căruia au rezultat 2 victime conștiente, dintre care una încarcerată pentru care au fost executate manevrele specifice de descarcerare și extragere a acesteia. Ulterior, ambele victime, în stare conștientă cu politraumatisme, au fost transportate la o unitate spitalicească de către două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Iași.
 • În data de 23.10.2020, ora 10:07,  un echipaj din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, strada Lacului, pentru transportul unei persoane supraponderale de la domiciliu la o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Iași.
 • În data de 23.10.2020, ora 14:55,  un echipaj din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, Bulevardul Socola, pentru transportul unei persoane supraponderale de la domiciliu la o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Iași.
 • În data de 23.10.2020, ora 21:24,  un echipaj din cadrul Secției de Pompieri Pașcani intervenit în municipiul Pașcani, strada Ștefan cel Mare, județul Iași, pentru deblocarea ușii unui apartament.
 • În data de 23.10.2020, ora 14:00, un echipaj din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a asigurat măsurile specifice în cazul producerii unor situații de urgență, pe timpul vizitei primului ministru Ludovic Orban, în municipiul Iași.
 • În data de 24.10.2020, ora 09:01, un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Hârlău al Secției de Pompieri Târgu Frumos a executat o intervenție de întreținere a cortului destinat triajului epidemiologic din cadrul Spitalului Orășenesc Hârlău.
 • În data de 25.10.2020, ora 11:00, un echipaj de prim ajutor din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a asigurat măsurile specifice pe timpul desfășurării evenimentelor dedicate Zilei Armatei Române la cimitirul ”Eternitatea” din municipiul Iași.
 • În data de 26.10.2020, ora 00:01, un echipaj din cadrul Secției de Pompieri Pașcani a intervenit în municipiul Pașcani, județul Iași, pentru transportul unei persoane supraponderale de la domiciliu la o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Iași.
 • În perioada de referință, echipaje din cadrul I.S.U.J. Iași au executat 85 misiuni de informare preventivă la diferite obiective din județul Iași ce au vizat măsurile ce trebuie respectate de către populație, având în vedere creșterea cazurilor de îmbolnăvire a populație cu virusul  SARS-COV-2. 
 • În perioada de referință, echipajul C.B.R.Ne din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat 9 misiuni de decontaminare a autospecialelor, echipamentelor specifice și a personalului echipajelor I.S.U.J. Iași.

        Misiuni de asanare şi distrugere a elementelor de muniţie neexplodată sau nedezactivată din cel de-Al Doilea Război Mondial

 • În data de 24.10.2020, ora 14:32, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru ridicarea unor elemente de muniție rămasă neexplodată de pe un teren viran din localitatea Boureni, comuna Moțca, județul Iași. În urma intervenției au fost identificate 3 bombe de aruncător calibru 82 milimetri, o bombă de aruncător calibru 60 milimetri, 22 bombe de  aruncător calibru 50 milimetri, un proiectil perforant calibru 47 milimetri, 3 grenade defensive tip F, 33 grenade defensive tip RDG, care au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare. Suprafața asanată a fost de 1000 metri pătraţi.

Intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență, prim ajutor calificat

 • Echipajele SMURD au intervenit la 79 de cazuri medicale.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

You may also like...

Sari la conținut