INTERVENȚIILE POMPIERILOR IEŞENI DIN PERIOADA 07 – 09.05.2021

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Grigore Sturdza” al județului Iaşi au intervenit la următoarele misiuni:

Intervenţii pentru stingerea incendiilor 

 • În data de 08.05.2021, ora 05:04, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași a acționat în localitatea Valea Ursului, comuna Miroslava, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la un autoturism. În urma incendiului autoturismul a fost deteriorat prin ardere în totalitate. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost de la un cablu electric defect ori neizolat corespunzător.
 • În data de 08.05.2021, ora 15:07, un echipaj de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Târgu Frumos, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al Comunei Belcești, au acționat în satul Liteni, comuna Belcești, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje. În urma incendiului au ars aproximativ 6 tone de plante furajere, 40 metri liniari de lemn din structura depozitului de furaje și s-a degradat acoperișul din tablă pe astereală din lemn pe o suprafață de aproximativ 25 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.
 • În data de 09.05.2021, ora 09:24,  două echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au acționat în cadrul Cimitirului ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Iași din municipiul Iași, strada Moara de Vânt, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și deșeuri. În urma incendiului au ars aproximativ 2 metri pătrați de vegetație uscată și 20 de kilograme de diverse deșeuri. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 • În data de 09.05.2021, ora 15:25,  trei echipaje de intervenție și un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al Comunei Erbiceni, au acționat în satul Totoiești, comuna Erbiceni, jud. Iași, pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință individuală. În urma incendiului au ars acoperișul din plăci de azbociment pe astereală din lemn pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați, mai multe piese de mobilier și articole din hârtie, carton și materiale textile aflate în locuință, documentele de identitate ale proprietarilor și s-au deteriorat mai multe aparate electrocasnice. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost de la un cablu electric defect ori neizolat corespunzător.
 • În data de 09.05.2021, ora 20:44, un echipaj de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Târgu Frumos, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al Comunei Strunga, au acționat în satul Brătulești, comuna Strunga, județul Iași, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. În urma incendiului au ars vegetația uscată și stuful pe o suprafață de aproximativ 2 hectare. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
 • În data de 09.05.2021, ora 20:50, un echipaj de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Pașcani, a acționat în municipiul Pașcani, strada 22 Decembrie, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un post de monitorizare și control al iluminatului public. În urma incendiului au ars șase siguranțe fuzibile de mare capacitate și 2 metri liniari de izolație cablu electric. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost suprasolicitarea echipamentului electric.
 • În data de 09.05.2021, ora 21:45, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași a acționat în municipiul Iași, strada Pădurii, pentru stingerea unui incendiu produs la un punct gospodăresc de salubrizare. În urma incendiului a fost deteriorat un container din plastic destinat colectării deșeurilor. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise. 

Alte intervenţii/misiuni

 • Având în vedere evoluția  cazurilor de îmbolnăvire a populației cu virusul  SARS-CoV-2, echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au executat 77 de misiuni de informare preventivă în județul Iași, ce au constat în difuzarea măsurilor ce trebuiesc respectate de către populație.
 • Două echipaje din cadrul Detașamentelor 1 și 2 de Pompieri Iași au executat, împreună cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Iași, 6 misiuni pentru prelevarea de probe biologice la pacienții suspecți de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
 • Echipajul C.B.R.Ne din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat 3 misiuni de decontaminare a autospecialelor, echipamentelor specifice inspectoratului.
 • În data de 07.05.2021, două autocamioane de transport materiale la intervenție, unul cu braț ridicător, din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași au intervenit pentru transportul, amplasarea și amenajarea centrului mobil de vaccinare tip drive-through în spațiul din parcarea al Centrului Comercial Carrefour Era Park din municipiul Iași, Șoseaua Păcurari.
 • În data de 07.05.2021, un autocamion de transport materiale la intervenție din cadrul Detașamentul 1 de Pompieri Iași a executat o misiune de preluare și transport materiale și echipamente de protecție destinate campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 de la Detașamentul de Pompieri Făgăraș, județul Brașov și distribuirea acestora către unități spitalicești din județul Iași.
 • În data de 07.05.2021, începând cu ora 08:00, un echipaj de intervenție din cadrul Punctului de Lucru Hârlăual Secției de Pompieri Târgu Frumos a asigurat măsurile specifice pentru prevenirea și gestionarea a situațiilor de urgență la o manifestare religioasă organizată la un lăcaș de cult de pe raza comunei Scobinți, județul Iași.
 • În data de 07.05.2021, ora 09:00, un echipaj de descarcerare din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași a acționat în localitatea Valea Lupului, comuna Valea Lupului, județul Iași, pentru deblocarea ușii de acces într-o locuință. După realizarea accesului în apartament,  proprietarul, în vârstă de 78 de ani a fost găsit căzut pe hol, conștient și cu funcții vitale prezente. A fost preluat de un echipaj medical al Serviciului de Ambulanță Județean Iași și transportat la spital.
 • În data de 07.05.2021, ora 17:55, un echipaj de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Târgu Frumos a acționat în orașul Târgu Frumos, strada Adâncata, județul Iași, pentru degajarea și salvarea unei bovine rămase blocată într-o mlaștină.
 • În data de 08.05.2021, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 Pompieri Iași a executat 2 misiuni de întreținere a corturilor amplasate în cadrul centrului  de vaccinare drive-through organizat în parcarea Centrului Comercial Carrefour Era Park din municipiul Iași, Șoseaua Păcurari, care au fost avariate din cauza vântului puternic.
 • În data de 08.05.2021, ora 08:48, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 Pompieri Iași a acționat, în sprijinul societății Servicii Publice Iași, în municipiul Iași, Șoseaua Națională, pentru degajarea unui arborece punea în pericol traficul prin căderea acestuia pe partea carosabilă.
 • În data de 08.05.2021, ora 14:02, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 2 Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, Șoseaua Nicolina, pentru degajarea și salvarea a 12 pui de rață căzuți într-un spațiu situat sub un ponton de pe lacul CUG 2.
 • În data de 08.05.2020, ora 16:16, un echipaj cu modul de descarcerare și un echipaj de prim ajutor din cadrulDetașamentului 2 de Pompieri Iași au intervenit în municipiul Iași, strada Grădinari, pentru deblocarea ușii unei locuințe. După pătrunderea în apartament, o femeie în vârstă de 43 de ani a fost găsită conștientă, în comă hipoxică. A fost asistată medical de un echipaj medical de prim ajutor calificat SMURD, ulterior fiind preluată de un echipaj medical al Serviciului de Ambulanță Județean Iași și transportată la spital.
 • În data de 08.05.2021, ora 18:34, echipajul ATPVM din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași a executat transportul interspitalicesc a doi pacienți confirmați cu boala infecțioasă COVID-19.
 • În data de 08.05.2021, ora 16:51, două echipaje de intervenție, dintre care unul de intervenție și salvare la înălțime, din cadrul Detașamentului 1 Pompieri Iași au acționat în municipiul Iași, Bulevardul Dacia, pentru degajarea unor coli de tablă din învelitoarea unui acoperiș tip șarpantă al unei clădiri de locuit colective având regimul de înălțime P+4, care riscau să se desprindă și să cadă din cauza vântului puternic.
 • În data de 08.05.2021, ora 20:50, două echipaje de intervenție, dintre care unul de intervenție și salvare la înălțime, și un echipaj de prim ajutor calificat SMURD din cadrul Detașamentului 2 Pompieri Iași au acționat în municipiul Iași, strada Bucium, la solicitarea Inspectoratului de Poliție Județean Iași, pentru degajarea unei persoaneurcat pe un stâlp de înaltă tensiune dezafectat, la aproximativ 30 de metri înălțime și salvarea altei persoane aflată la aceeași înălțime. Acestea au fost coborâte cu ajutorul nacelei autospecialei de intervenție și salvare la înălțime și au fost predate echipajelor medicale de intervenție prezente la locul desfășurării intervenției. 
 • În perioada 08–09.05.2021, în intervalul 08:00-20:00, echipajul motocicletă de intervenție urbană SMURD din cadrul Detașamentului 1 Pompieri Iași a asigurat măsurile specifice de prevenire a situațiilor de urgență precum și asistența medicală de urgență pe timpul funcționării centrului de vaccinare drive-through organizat în parcarea Centrului Comercial Carrefour Era Park din municipiul Iași, Șoseaua Păcurari.
 • În data de 09.05.2021, începând cu ora 03:00, un echipaj din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași a desfășurat o misiune de transport a două cadre medicale de la unități spitalicești din județul Iași, către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției din localitatea Ciolpani, județul Ilfov.
 • În data de 09.05.2021, ora 09:54, un echipaj de descarcerare din cadrul Detașamentului 1 Pompieri Iași a acționat în municipiul Iași, strada George Călinescu, pentru degajarea și salvarea unui câine fără stăpân rămas blocat într-un gard metalic.
 • În data de 09.05.2021, ora 10:47, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași asigurat măsurile specifice pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență ce se pot produce în urma unor avarii produse la rețeaua publică de distribuție a gazelor naturale în urma realizări unor lucrări de amenajare a unui teren, din localitatea Brătuleni, comuna Miroslava, județul Iași.
 • În data de 09.05.2021, ora 12:14, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 2 Pompieri Iași a acționat în municipiul Iași, Șoeseaua Nicolina, pentru degajarea și salvarea unei pisici căzute și rămasă blocată pe acoperișul unui balcon situat la nivelul 3 al unei clădiri de locuit colective.
 • În data de 09.05.2021, ora 18:55, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 2 Pompieri Iași a acționat în localitatea Tomești, comuna Tomești, județul Iași, pentru degajarea și salvarea unui cățel rămas blocat într-o mlaștină.

Misiuni de asanare şi distrugere a elementelor de muniţie neexplodată sau nedezactivată din timpul conflictelor militare

 • În data de 07.05.2021, ora 10:40, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de aproximativ 500 de metri pătrați de teren viran în localitatea Cucova, comuna Strunga, județul Iași. În urma intervenției au fost identificate 12 proiectile explozive de calibru 75 de milimetri, două bombe de aruncător calibru 82 de milimetri, două bombe de aruncător calibru 60 de milimetri, trei cartușe de calibru 7,92 milimetri, un proiectil exploziv calibru 47 de milimetri care au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare.
 • În data de 07.05.2021, ora 15:40, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de aproximativ 500 de metri pătrați de teren viran din localitatea Victoria, comuna Victoria, județul Iași. În urma intervenției au fost identificate două bombe de aviație SD1, un proiectil perforant calibru 75 mm, un proiectil exploziv calibru 75 de milimetri, două proiectile perforant calibru 37 de milimetri, o grenadă defensivă F1 și un focos M46, care au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare. De asemenea a fost găsită și ridicată în vederea predării către Serviciul arme și muniții din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași o mitralieră M2 Browning, nefuncțională care a fost utilizată în timpul conflictelor armate. 
 • În data de 08.05.2021, ora 20:45, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de teren viran în satul Cucova, comuna Strunga, județul Iași. În urma intervenției au fost identificată o  bombă de aruncător calibru 120 de milimetri care a fost ridicată, transportată și depozitată în vederea distrugerii ulterioare.

Intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență, prim ajutor calificat

 • Echipajele SMURD au intervenit la 93 de cazuri medicale.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

You may also like...

Sari la conținut