INTERVENȚIILE POMPIERILOR IEŞENI DIN ULTIMELE 24 DE ORE

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași au intervenit la următoarele misiuni:

Intervenții /misiuni

  • Având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire a populației cu virusul SARS-CoV-2, echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au executat 36 de misiuni de informare preventivă în județul Iași, ce au constat în difuzarea măsurilor ce trebuiesc respectate de către populație.
  • Având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire a populației cu virusul SARS-CoV-2, echipaje din cadrul inspectoratului au executat 2 misiuni de transport probe PCR, împreună cu reprezentanți ai Serviciului de Ambulanță Județean Iași și ai Direcției de Sănătate Publică Iași.
  • Echipajele A.T.P.V.M. din cadrul unității a executat misiunea de transport pacienți confirmați cu virusul SARS-CoV-2.
  • Echipajul C.B.R.Ne din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat misiunea de decontaminare al autospecialelor, echipamentelor specifice și al personalului.
  • Începând cu ora 06:00, un echipaj din cadrul Secției de Pompieri Pașcani a executat misiunea de preluare și transport echipamente medicale și teste antigen COVID-19 de la Depozitul de Rezerve Proprii al I.G.S.U. pentru a putea fi distribuite unităților sanitare din județul Iași.
  • În data de 28.09.2021, ora 19:24, Detașamentele 1 și 2 de Pompieri Iași, au intervenit în municipiul Iași, strada Moara de Vânt, nr. 34 – la Aeroportul Internațional Iași, pentru asigurarea măsurilor specifice pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență ca urmare a unei defecțiuni tehnice la trenul de aterizare al unei aeronave cu 106 pasageri la bordul. A fost activat Planul roșu de intervenție la ora 19.25, la locul evenimentului au fost mobilizate următoarele forțe și mijloace: 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de descarcerare grea, 1 autospecială de intervenție la accidente colective şi calamități (AIACC), 3 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM), 1 echipaj de terapie intensivă mobilă (TIM), 4 echipaje de prim ajutor calificat (EPA) și 2 echipaje ”tip B” de la Serviciul de Ambulanță Județean Iași. La ora 19.35 aeronava a aterizat în condiții de siguranță, nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale. Începând cu ora 19.40 a fost dezactivat Planul roșu de intervenție.

Intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență, prim ajutor calificat

  • Echipajele SMURD au intervenit la 39 decazuri medicale.

Misiuni de asanare şi distrugere a elementelor de muniție neexplodată sau nedezactivată din timpul conflictelor militare

  • Începând cu ora 08:16, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de 100 de metri pătrați de teren în satul Slobozia, comuna Voinești, județul Iași. În urma intervenției au fost identificate 300 de cartușe calibru 7,92 de milimetri, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.
  • Începând cu ora 11:58, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de 200 de metri pătrați de teren în satul Vulturi, comuna Popricani, județul Iași. În urma intervenției au fost identificate 68 de cartușe calibru 7,92 milimetri, 7 tuburi de cartuș calibru 7,92 milimetri, 24 de cartușe calibru 7,62 milimetri, 2 focoase de artilerie tip KTM-1 și 1 stabilizator bombă de aruncător calibru 82 de milimetri, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.

Pirotehniștii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași recomandă cetățenilor ca în cazul descoperirii de muniții neexplodate:

☎️ 📞 să anunțe de urgență ISU, sau Poliția, la numărul de urgenţă 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente;

⛔ să nu atingă aceste elemente;

⛔. să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite;

⛔ 🔨. să nu încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice;

⛔. să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate;

⛔. să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;

⛔. operatorii economici ce au ca obiect colectarea fierului vechi, ce au ca obiect de activitate  colectarea de fier vechi, au obligația de a solicita furnizorului certificat de calitate (declarație pentru persoanele fizice) din care să reiasă existența muniției în masa fierului vechi, precum şi buletin de delaborare a muniției, semnat şi stampilat de persoane autorizate să manipuleze muniție asanată.

            De asemenea, este strict interzisă folosirea muniției asanate, cu elementele de inițiere active, în scop de învățământ, sau pentru prezentarea diferitelor expoziții.

Cetățenii trebuie să conștientizeze că respectând măsurile de prevenire la găsirea elementelor de muniții neexplodate, ne putem proteja viața şi bunurile materiale!

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

You may also like...

Sari la conținut