INTERVENȚIILE POMPIERILOR IEŞENI DIN ULTIMELE 24 DE ORE

Print Friendly, PDF & Email

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași au intervenit la următoarele misiuni:

Intervenții /misiuni

  • Având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire a populației cu virusul SARS-CoV-2, echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au executat 23 de misiuni de informare preventivă în județul Iași, ce au constat în difuzarea măsurilor ce trebuiesc respectate de către populație.
  • Având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire a populației cu virusul SARS-CoV-2, echipaje din cadrul inspectoratului au executat 2 misiuni de transport probe PCR, împreună cu reprezentanți ai Serviciului de Ambulanță Județean Iași și ai Direcției de Sănătate Publică Iași.
  • Echipajele A.T.P.V.M. din cadrul unității a executat 3 misiuni de transport pacienți confirmați cu virusul SARS-CoV-2.
  • Echipajul C.B.R.Ne din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat 4 misiuni de decontaminare al autospecialelor, echipamentelor specifice și al personalului.
  • La ora 09:10, Detașamentul 1 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, șoseaua Națională, pentru transportul unei persoane supraponderale de la domiciliu la o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Iași.
  • La ora 10:40, Detașamentul 2 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, strada Mircea cel Bătrân, pentru deblocarea ușii unui apartament. După realizarea accesului în locuință, proprietarul a fost găsit căzut pe pardoseală, conștient, a fost preluat de o ambulanță SMURD și transportat la spital.
  • La ora 12:45, Detașamentul 1 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, șoseaua Moara de Foc, pentru salvarea unei pisici blocate pe acoperișul unei construcții.
  • Începând cu ora 21:16, echipaje din cadrul Detașamentelor 1 și 2 de Pompieri Iași au intervenit în satul Golăiești, comuna Golăiești, județul Iași, pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor medical la un accident rutier între două autoturisme din care au rezultat trei victime, una dintre ele fiind inconștientă și încarcerată. În urma extragerii, victima, un bărbat în vârstă de 18 ani a prezentat leziuni incompatibile cu viața. Din cele două victime conștiente, una a fost transportată de urgență la UPU a Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași.

Intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență, prim ajutor calificat

  • Echipajele SMURD au intervenit la 35 decazuri medicale.

Misiuni de asanare şi distrugere a elementelor de muniție neexplodată sau nedezactivată din timpul conflictelor militare

  • În data de 29.09.2021, ora 08:30, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de 200 de metri pătrați de teren în satul Vulturi, comuna Popricani, județul Iași. În urma intervenției au fost identificate un focos U6, o bombă de aruncător calibru de 82 de milimetri, 4 bombe de aruncător calibru 82 de milimetri de mare capacitate, 55 cartușe calibru 7.92 milimetri, 5 stabilizatoare bombe de aruncător de calibru 82 de milimetri, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.
  • În data de 29.09.2021, ora 10:10, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de teren în localitatea Valea Lupului, comuna Valea Lupului, județul Iași. În urma intervenției a fost identificat un proiectil perforant de calibru 75 de milimetri, care au fost ridicat, transportat și depozitat în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.

Pirotehniștii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași recomandă cetățenilor ca în cazul descoperirii de muniții neexplodate:

☎️ 📞 să anunțe de urgență ISU, sau Poliția, la numărul de urgenţă 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente;

⛔ să nu atingă aceste elemente;

⛔ să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite;

⛔ 🔨 să nu încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice;

⛔ să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate;

⛔ să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;

⛔ operatorii economici ce au ca obiect colectarea fierului vechi, ce au ca obiect de activitate  colectarea de fier vechi, au obligația de a solicita furnizorului certificat de calitate (declarație pentru persoanele fizice) din care să reiasă existența muniției în masa fierului vechi, precum şi buletin de delaborare a muniției, semnat şi stampilat de persoane autorizate să manipuleze muniție asanată.

            De asemenea, este strict interzisă folosirea muniției asanate, cu elementele de inițiere active, în scop de învățământ, sau pentru prezentarea diferitelor expoziții.

Cetățenii trebuie să conștientizeze că respectând măsurile de prevenire la găsirea elementelor de muniții neexplodate, ne putem proteja viața şi bunurile materiale!

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

You may also like...

Sari la conținut