INTERVENȚIILE POMPIERILOR IEŞENI DIN WEEKEND

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași au intervenit la următoarele misiuni:

Intervenții /misiuni

 • Având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire a populației cu virusul SARS-CoV-2, echipaje de intervenție din cadrul inspectoratului au executat 67 de misiuni de informare preventivă în județul Iași, ce au constat în difuzarea măsurilor ce trebuiesc respectate de către populație.
 • Având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire a populației cu virusul SARS-CoV-2, echipaje din cadrul inspectoratului au executat 6 misiuni de transport probe PCR, împreună cu reprezentanți ai Serviciului de Ambulanță Județean Iași și ai Direcției de Sănătate Publică Iași.
 • Echipajele A.T.P.V.M. din cadrul unității a executat 10 misiuni de transport pacienți confirmați cu virusul SARS-CoV-2.
 • Echipajul C.B.R.Ne din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat 11 misiuni de decontaminare al autospecialelor, echipamentelor specifice și al personalului.
 • În data de 24.09.2021, ora 14:16 un echipaj din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, strada Vasile Lupu, pentru salvarea unei pisici.
 • În data de 24.09.2021, ora 20:09, Detașamentul 1 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, strada Sarmisegetuza, pentru deblocarea ușii de acces la un apartament.
 • În data de 24.09.2021, ora 19:30, un echipaj din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat misiunea de salvări animale. O bovină rămase blocată în albia râului Jijia din comuna Holboca, județul Iași.
 • În data de 25.09.2021, ora 16:27, Secția de Pompieri Pașcani a intervenit în localitatea Gâștești, municipiul Pașcani, județul Iași, pentru asigurarea măsurilor specifice în urma unui accident rutier fără victime, în care a fost avariat un stâlp al rețelei de telefonie mobilă.
 • În data de 25 și 26.09.2021, Detașamentul 1 de Pompieri Iași a asigurat măsurile de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență pe timpul desfășurării evenimentului“Trofeul Iași 2021, Super Slalom & Electric Race” Iași.

Intervenții pentru acordarea asistenței medicale de urgență, prim ajutor calificat

 • Echipajele SMURD au intervenit la 110 cazuri medicale.
 • În data de 24.09.2021, ora 08:51, echipaje din cadrul Detașamentului 1 și 2 de Pompieri Iași au intervenit în municipiul Iași, calea Chișinăului, pentru salvarea unei persoane blocate într-o celulă de cereale. În urma intervenției și a acordării primului ajutor de către echipajele medicale, persoana de sex masculin în vârstă de 40 de ani a fost declarată decedată.
 • În data de 24.09.2021, ora 16:06, echipaje din cadrul Detașamentului 1 și 2 de Pompieri Iași au intervenit în municipiul Iași, șoseaua Bucium, pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier, unde au fost implicate 2 autoturisme. În urma triajului primar, o persoană a fost transportată de către EPA la spital.
 • În data de 26.09.2021, ora 15:47, echipaje din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit pe DJ 248A, între localitățile Valea Ursului și Voinești, din județul Iași, pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier, unde un autoturism a intrat într-un copac. În autoturism se aflau 9 pasageri, în urma accidentului au rezultat 6 victime care au fost transportate la spital, iar 3 minori au refuzat transportul la spital.

Misiuni de asanare şi distrugere a elementelor de muniție neexplodată sau nedezactivată din timpul conflictelor militare

 • În data de 24.09.2021, ora 08:00, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de 250 de metri pătrați de teren, în pădurea Vulturi, comuna Popricani, județul Iași. În urma intervenției au fost identificate 91 de tuburi de cartușe calibru 7,92 milimetri, 2 focoase tip U2, un focos BZE 39, o grenadă M39, 3 stabilizatoare de bombă de aruncător, calibru 82 de milimetri, 1 proiectil perforant, calibru 47 de milimetri, o grenadă defensivă F1, o grenadă RG 34 ofensivă, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.

Pirotehniștii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași recomandă cetățenilor ca în cazul descoperirii de muniții neexplodate:

☎️ 📞. să anunțe de urgență ISU, sau Poliția, la numărul de urgenţă 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente;

⛔. să nu atingă aceste elemente;

⛔. să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite;

⛔. 🔨. să nu încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice;

⛔. să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate;

⛔. să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;

⛔. operatorii economici ce au ca obiect colectarea fierului vechi, ce au ca obiect de activitate  colectarea de fier vechi, au obligația de a solicita furnizorului certificat de calitate (declarație pentru persoanele fizice) din care să reiasă existența muniției în masa fierului vechi, precum şi buletin de delaborare a muniției, semnat şi stampilat de persoane autorizate să manipuleze muniție asanată.

            De asemenea, este strict interzisă folosirea muniției asanate, cu elementele de inițiere active, în scop de învățământ, sau pentru prezentarea diferitelor expoziții.

Cetățenii trebuie să conștientizeze că respectând măsurile de prevenire la găsirea elementelor de muniții neexplodate, ne putem proteja viața şi bunurile materiale!

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

You may also like...

Sari la conținut