13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România

172 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi a „Zilei Pompierilor din România

Bătălia din Dealul Spirii de la București este un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluției de la 1848 și prima afirmare patriotică a calităților morale și de lupta ale ostașilor tinerei armate române moderne.

Pompierii au dovedit pe timpul luptei din Dealul Spirii vitejie, curaj şi dibăcie în rezolvarea situaţiilor de luptă, capacitate de rezistenţă şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu trupele otomane covârşitoare.

Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA însă a fost legal oficializată după război, fiind prevăzută prin Legea 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin Hotărârea Guvernului 1490/2004 pentru aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Avem datoria să nu-i uităm pe eroii noștri, camarazi care au plătit cu propria viață pentru ca alții să trăiască. Să ne rugăm pentru odihna veșnică a colegilor noștri care acum ne veghează din ceruri.

Premergător zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România, va avea loc un Ceremonial de depunere de coroane de flori la mormintele eroilor pompieri (Cimitirul Eternitatea Iaşi, Cimitirul Târgu Frumos şi Cimitirul din satul Sticlăria – comuna Scobinţi); slujbă Te-Deum a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, patronul spiritual al pompierilor la Capela unității.

Pompierii militari ieșeni au găsit o modalitate ca să-şi ajute semenii, prin donare de sânge, acțiune începută din data de 20 august, acțiune a I.G.S.U. în campania ”SALVATORII DONEAZĂ PENTRU VIAȚĂ” organizată în contextul ZILEI POMPIERILOR DIN ROMANIA, campaniederulată împreună cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională, unde nevoia de sânge este necesară celor apropiați, atât de necesară șansei la viață.

Cu ocazia Zilei de 13 Septembrie, în data de 11 septembrie au fost avansați în grad, înaintea expirării stagiului minim, opt pompieri militari, pentru rezultatele excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, de către inspectorul şef, colonel Ionuț – Ciprian Grădinaru, care a oferit tresele pentru un ofiţer (de la gradul de locotenent, la gradul de căpitan), un maistru militar (de la gradul de maistru militar clasa a II- a, la gradul de maistru militar clasa I-a) şi șase subofiţeri (unul de la gradul de plutonier adjutant la gradul de plutonier adjutant șef, iar cinci subofițeri de la gradul de plutonier major la gradul de plutonier adjutant).

De ziua noastră, le mulțumim cetățenilor pentru încrederea acordată și îi asigurăm că suntem pregătiți să intervenim în situații de urgență, zi de zi, 24 de ore din 24.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

You may also like...

Sari la conținut