37 de pompieri militari au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în urma unei explozii a unei butelii la o garsonieră din municipiul Iaşi

În urma apelului primit în data de 14.02.2019 la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi, la ora 16:27, care anunța o explozie urmată de incendiu la etajul trei al blocului C1 situat pe bulevardul Nicolae Iorga numărul 22, au fost alertate mai multe echipaje de pompieri și personal medical specializat care să acționeze pentru salvarea persoanelor aflate în pericol și pentru lichidarea incendiului.

În zona de manifestare a incendiului, au fost mobilizate patru autospeciale de stingere a incendiilor, o autospecială de intervenție la înălțime, un echipaj S.M.U.R.D. de prim ajutor, un echipaj T.I.M şi o autospecială pentru transport personal și victime multiple.

Echipajele de intervenţie au procedat la efectuarea recunoașterii operative și evaluarea situației. S-a constatat că explozia s-a produs la o garsonieră situată la etajul trei al imobilului, incendiul manifestându-se pe o suprafaţă de aproximativ şase mp.

O persoană, în vârstă de 79 de ani, a fost surprinsă în interiorul imobilului unde se manifesta incendiul. Acesta a fost evacuat de către pompieri și transportat la U.P.U. Sf. Spiridon, întrucât prezenta arsuri de gradul I la nivelul feţei şi a membrelor superioare.

Pompierii au procedat la evacuarea celor 28 de locatari, printre care şi trei copii, cărora li s-au acordat îngrijiri medicale, nefiind necesar transportul acestora la unităţile spitaliceşti. Concomitent cu acțiunile de salvare s-a constituit dispozitivul de stingere și limitare a extinderii incendiului.

Incendiul a fost localizat în scurt timp și s-a acționat pentru stingerea acestuia, intervenția finalizându-se la ora 18.00. Au ars aproximativ 200 kg de materiale textile și diverse obiecte de mobilier din imobil. S-au degradat: o ușă, două butelii, un frigider, pereții locuinței din rigips și tâmplăria din lemn.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit ca şi cauză probabilă de producere a incendiului scăpări de gaze combustibile de la o butelie.

Intervenția pompierilor a fost îngreunată de reducerea dimensiunilor căilor de evacuare, din cauza mobilierului amplasat de-a lungul tronsonului, evacuarea locatarilor efectuându-se cu ajutorul autospecialei de intervenţie la înălţime prin culoare înguste, blocate, fiind necesar un efort deosebit din partea salvatorilor.

În urma intervenţiei, personalul din cadrul Serviciului Inspecţia de Prevenire a aplicat o amendă contravenţională în cuantum de 2500 lei, pentru blocarea căilor de acces.

Având în vedere faptul că la intervenţiile de stingere sunt întâlnite frecvent situaţii care pun în dificultate echipajele de intervenţii din cauza îngustării/blocării căilor de evacuare, atragem atenţia administratorilor clădirilor şi locatarilor că, în conformitate cu art. 1 pct. 3 lit. t din H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, reducerea dimensiunilor căilor de evacuare, încuierea ori blocarea uşilor sau a altor căi destinate evacuării ori nefuncţionarea iluminatului de siguranţă, constituie contravenţie şi este sancţionat cu amendă contravenţională de la 1.000 lei la 2.500 lei.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

You may also like...

Sari la conținut