Acțiuni desfășurate de către pompierii ieșeni în perioada 05 – 09 septembrie 2024 și activități dedicate Zilei Pompierilor din România

  1. Misiuni preventive la unitățile de învățământ

În contextul deschiderii anului școlar 2024 -2025, ISU Iași a desfășurat și va desfășura acțiuni orientate spre consolidarea protecției în instituțiile de învățământ astfel încât, consecințele tipurilor de risc să fie minimizate, iar starea de normalitate să fie restabilită în cel mai scurt timp.

Activitățile desfășurate în perioada de referință au vizat permanent îndeplinirea funcțiilor de coordonare, îndrumare, control, acordare de asistență tehnică de specialitate pentru prevenirea producerii situaţiilor de urgenţă, informarea preventivă şi pregătirea cadrelor didactice și a elevilor referitoare la comportarea în situaţii de urgenţă, precum şi avizarea – autorizarea privind securitatea la incendiu a clădirilor cu destinația învățământ.

Personalul Inspecției de Prevenire a executat 10 acțiuni de prevenire și v-a executa permanent controale și verificări la unitățile de învățământ din județ, iar acolo unde identificăm neconformități pe linia apărării împotriva incendiilor și protecției civile, depunem eforturi, împreună cu factorii de răspundere de la nivel local și județean, pentru remedierea acestora cât mai rapid cu putință, iar dacă este cazul, aplicăm măsura sancționării contravenționale a responsabililor.

Principalele nereguli constatate în urma controalelor au fost: reducerea gabaritelor căilor de evacuare prin depozitarea diferitelor materiale, neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, nemarcarea căilor de evacuare pentru persoane în caz de incendiu cu indicatoare standardizate, neafișarea instrucțiunile specifice pe fiecare loc de muncă cu risc de incendiu, neasigurarea necesarului minim de stingătoare portabile cu pulbere, neverificarea instalației electrice, nefuncționarea corpurilor de iluminat aferente instalației de iluminat de securitate pentru evacuare, nefuncționarea la parametrii proiectați a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu.

Reamintim faptul că în ultima perioadă, ISU Iași a înregistrat 43 de solicitări pentru emiterea avizului de securitate la incendiu și 18 solicitări pentru emiterea autorizației de securitate la incendiu, fiind eliberate până în prezent 32 de avize de securitate la incendiu pentru clădiri existente ale unităților de învățământ și 11 avize – pentru clădiri noi, cu aceeași destinație, respectiv 2 autorizații de securitate la incendiu pentru clădiri noi și 8 autorizații pentru clădiri existente ale unităților de învățământ.

Ca urmare, la nivelul județului Iași, din totalul celor 1105 de clădiri cu destinația de unități de învățământ, 701 nu fac obiectul avizării, 272 au obținut autorizația de securitate la incendiu, iar 132 sunt în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare, cu mențiunea că 63 dintre acestea dețin avizul de securitate la incendiu.

ISU Iași va continua desfășurarea de activități specifice de control și îndrumare, pe toată perioada anului școlar 2024-2025 în siguranță, cât și pentru asigurarea respectării măsurilor de prevenire a incendiilor.

Periodic vor avea loc exerciții de alarmare şi evacuare în situaţii de urgenţă (în majoritatea dintre acestea fiind exersat modul de  comportare în cazul producerii unui incendiu sau cutremur), instruiri, convocări, ședințele de lucru și recunoașteri în teren pentru stabilirea și/sau actualizarea concepției de intervenție.

Reamintim câteva măsuri de prevenire a situațiilor de urgență la instituțiile de învățământ:

În sălile aglomerate, în amfiteatre, săli de clasă, biblioteci, săli de festivități şi în general, în incintele amenajate pentru activități cu public, se interzic:

  • accesul cu produse şi/sau substanțe inflamabile ori cu alte mijloace care pot produce incendii sau explozii;
  • accesul persoanelor în număr mai mare decât capacitatea maximă simultană stabilită şi declarată.

            Reglementarea fumatului este obligatorie în cadrul fiecărei unități şi se realizează prin dispoziția scrisă a persoanei fizice cu atribuții de conducere.

            Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, locurile de joacă pentru copii. Se interzice complet fumatul în unitățile de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.

            Locurile şi zonele în care este interzis fumatul se marchează prin indicatoare – FUMATUL  INTERZIS – realizate conform prevederilor standardelor în vigoare.

            Este strict interzisă utilizarea focului deschis în locurile şi zonele cu risc de incendiu şi/sau explozie din clădiri.

            Locurile şi zonele în care se aplică această interdicție se stabilesc şi se marchează potrivit instrucțiunilor de apărare împotriva incendiilor aprobate de conducerea fiecărei unități.

            Traseele căilor de evacuare (trecerile prin uși, coridoare, degajamente, holuri, vestibuluri, încăperi tampon, scări, atriumuri etc.) vor fi marcate cu indicatoare standardizate, astfel încât să  asigure atât posibilitatea recunoașterii cu ușurință a traseului de urmat spre exterior, cât și circulația de urmat, atât ziua cât şi noaptea, a persoanelor care le utilizează în caz de incendiu.

            De regulă, deschiderea ușilor de pe traseul de evacuare a mai mult de 30 de persoane valide trebuie să se facă în sensul deplasării oamenilor spre exterior.

            În casele scărilor, pe coridoare sau pe alte căi de evacuare ale clădirilor nu se admite amenajarea de încăperi ori locuri de lucru, depozitare etc. care ar putea împiedica evacuarea persoanelor şi bunurilor, precum şi accesul personalului de intervenție.

            Ușile de evacuare precum şi celelalte dispozitive destinate evacuării persoanelor trebuie să  fie prevăzute cu indicatoare si inscripții corespunzătoare, menținându-se descuiate pe toată  durata programului de activitate.

            Accesul la hidranți, mijloace speciale de stingere, stingătoare de incendiu, vane principale ale conductelor de apă, gaze, combustibil lichid sau lichide inflamabile, tablouri electrice de distribuție etc., trebuie lăsat liber pentru ca, în caz de pericol, să se poată interveni nestânjenit.

            Sunt interzise blocarea căilor de acces, evacuare şi intervenţie cu materiale care să reducă lățimea sau înălțimea liberă de circulație stabilită ori care prezintă pericol de incendiu sau explozie, precum şi efectuarea unor modificări la acestea prin care să se înrăutățească situația inițială.

            Planurile de evacuare vor fi reactualizate şi reafișate, conform reglementărilor specifice.

            Pentru alarmarea în caz de incendiu se vor asigura mijloace corespunzătoare de semnalizare (acustice şi optice) care să asigure anunțarea (alarmarea) personalului şi alertarea personalului de intervenție.

            Personalul va fi instruit pentru a cunoaște mijloacele de alarmare şi alertare în caz de incendiu, precum şi codul de semnale stabilit.

            Instalațiile de semnalizare a incendiilor se vor menține în permanență în stare de funcționare. Exploatarea, întreținerea, revizia şi repararea acestora se asigură de către personal atestat, respectându-se prevederile proiectelor de execuție, instrucțiunilor tehnice ale producătorului şi reglementărilor de prevenire şi stingere a incendiilor.

            Toate instalațiile fixe, semifixe sau mobile pentru stingerea incendiilor (cu apă, spumă, pulberi, dioxid de carbon, alte gaze etc.) vor fi întreținute în bună stare de funcționare, asigurându-se în mod permanent debitele şi presiunile necesare pentru stingerea incendiilor, precum şi dotarea  corespunzătoare a acestora cu accesorii de intervenţie în caz de incendiu.

            Se va asigura în permanență accesul la sursele de alimentare cu apă (rezervoare, bazine, hidranți interiori şi exteriori, stații de pompe, rampe de alimentare etc), precum şi la celelalte instalații şi mijloace pentru stingerea  incendiilor. Locul acestora va fi marcat cu indicatoare corespunzătoare.

            La amplasarea stingătoarelor de incendiu se vor avea în vedere următoarele cerințe:

  • locurile de amplasare să fie vizibile, ușor accesibile şi la distanțe optime față de focarele cele mai probabile;
  • înălțimea de montare să fie accesibilă;
  • să fie bine fixate şi să nu împiedice evacuarea persoanelor în caz de incendiu.

            Sistemele, instalațiile, dispozitivele, echipamentele, aparatele, mașinile şi utilajele se exploatează (utilizează) în condițiile prevăzute în instrucțiunile puse la dispoziție de producători ori furnizori sau în instrucțiunile specifice de prevenire şi stingere a incendiilor, astfel încât că nu creeze riscuri de incendiu. Se interzice folosirea acestora în următoarele împrejurări:

  • cu improvizații care să prezinte risc de incendiu şi/sau explozie;
  • fără asigurarea protecției la foc corespunzătoare față de materialele şi substanțele  combustibile existente în spațiul în care sunt utilizate;
  • lăsarea lor în funcțiune peste programul stabilit sau fără supraveghere, în cazurile în care instrucțiunile specifice interzic acest lucru.

            Instalațiile de protecție contra trăsnetului se vor controla periodic, conform unui grafic stabilit, urmărindu-se buna funcționare a elementelor componente (dispozitive de captare, conductoare de coborâre, prize de pământ etc).

            Reguli şi măsuri de siguranță pentru evacuarea elevilor şi a cadrelor didactice/personal auxiliar în cazul producerii unor situaţii de urgenţă:

  • În sălile de cursuri nu se admite accesul unui număr mai mare de utilizatori (persoane) decât cel stabilit prin proiect, în funcție de destinația construcțiilor în care acestea sunt amplasate (grădinițe, școli primare, școli gimnaziale, licee, școli profesionale şi postliceale, instituții de învățământ superior ori alte categorii de clădiri publice).
  • Covoarele, mochetele, preșurile etc. utilizate în aceste încăperi, pe holuri, coridoare, culoare şi scări se fixează în pardoseală, pentru a nu împiedica evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu.
  • La amplasarea mobilierului în aceste categorii de săli şi încăperi se vor asigura culoare de circulație corespunzător direcționate şi se va ține seama de recomandările normativului de proiectare şi cele ale normelor specifice.
  • Se interzice amplasarea meselor, scaunelor, băncilor, fișetelor sau a altui mobilier în apropierea ușilor de evacuare sau pe circuitele de evacuare, holurile, culoarele care constituie căi de evacuare în caz de incendiu.

            Pentru evacuarea utilizatorilor din săli şi încăperi în condiții de siguranţă se vor lua următoarele măsuri:

  • conducerile obiectivelor respective vor întocmi planuri de evacuare a utilizatorilor;
  • pe tot timpul desfășurării activităților în aceste săli, ușile interioare şi exterioare de pe traseul de evacuare vor fi descuiate, ele trebuind să se deschidă spre exterior prin simpla apăsare a dispozitivului de deschidere;
  • se va controla şi asigura în permanență bună funcționare a instalațiilor electrice, înlăturându-se operativ improvizațiile şi neregulile constatate;
  • traseele spre căile de evacuare se marchează corespunzător, cu indicatoare standardizate;
  • controlul şi asigurarea funcționării în permanentă a iluminatului de siguranță din clădiri;
  • stabilirea persoanelor care să organizeze şi să supravegheze operațiunile de evacuare a utilizatorilor şi a bunurilor materiale de valoare în caz de incendiu;
  • în caz de incendiu, evacuarea utilizatorilor se asigură obligatoriu pe toate căile prevăzute în planul/ planurile de evacuare.
  • Misiuni operative ale pompierilor ieșeni

În plan operativ peste 140 de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Mihail Sturdza” al Județului Iași au monitorizat permanent evoluția dinamicii din teren, iar la nevoie au fost dispuse măsurile imediate pentru optimizarea acțiunilor de răspuns în sprijinul cetățenilor.

Pompierii ieșeni au avut de gestionat 197 de evenimente.

Au intervenit la 8 incendii dintre care: 5 incendii de vegetație uscată (Belcești, Probota, Strunga și în municipiul Iași – 2 intervenții) unde au ars peste 13 hectare de vegetație uscată; 1 la gospodăriile populației – o casă în localitatea Zberoia, comuna Gorban; 1 la deșeuri (în municipiul Pașcani) și 1 incendiu produs la un apartament (în municipiul Iași) Majoritatea incendiilor având drept cauză folosirea focului deschis în spații închise sau deschise și aparatul de gătit lăsat nesupravegheat.

A fost acordată asistența medicală și primul ajutor la 164 de cazuri.

Pompierii militari au efectuat alte 25 de misiuni, astfel:

  • 6 misiuni pentru prevenirea situațiilor de urgență și acordarea asistenței medicale, la nevoie, la un meci de fotbal desfășurat în municipiul Iași, la un scurtcircuit al unui tablou electric în municipiul Pașcani, la o scurgere de diluant în municipiul Iași, la evenimentul Dă-i pedală până la școală organizat în orașul Târgu frumos, la Zilele Comunei Tomești, la evenimentul Magia Serii în Sunet și Lumină organizat în localitatea Tomești;
  • 4 misiuni de asigurarea măsurilor specifice la accidentele rutiere;
  • 4 intervenții pentru transportul persoanelor supraponderale;
  • 2 misiuni pentru asanarea terenului de muniția rămasă neexplodată nedezactivate din cel de-Al Doilea Război Mondial;
  • 2 misiuni pentru transportul apei;
  • 2 misiuni ca urmare a fenomenelor meteorologice – evacuarea apei dintr-un demisol în localitatea Vișani și degajarea unui arbore căzut pe partea carosabilă în municipiul Iași;
  • 2 intervenții pentru deblocarea ușilor de acces în vederea facilitării pătrunderii echipajelor medicale;
  • 1 recunoaștere în teren;
  • 1 misiune pentru salvarea animalelor din diferite medii și
  • 1 intervenție pentru deblocarea ușilor unui autoturism în municipiul Pașcani, unde un copil a rămas blocat în interiorul acestuia.

Totodată, la nivelul dispeceratului au fost monitorizate 130 de alte situații de urgență.

  •  13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România

Anul acesta se împlinesc 176 de ani, de la data de 13 septembrie 1848, când bravi pompieri alături de militari din mai multe unități au încheiat victorioși prima bătălie din istoria modernă a țărilor române. În lupta din Dealul Spirii, pompierii au pus în derută oștirea otomană, alternând focurile de armă cu lupta la baionetă.

La nivelul județului Iași sunt organizate o serie de activități:

  • în perioada13 – 20 septembrie a.c., la nivelul unității noastre, în Poligonul pentru pregătirea de specialitate a personalului de intervenție în situații de urgență se desfășoară un Stagiu de perfecționare privind conducerea intervențiilor în situații de urgență, unde participă aproximativ 30 de ofițeri din cadrul IGSU, unde sunt vizate exerciții privind realitatea virtuală, cât și exerciții cu forțe și mijloace în teren, în incinta unor operatori economici.
  • în data de 13 septembrie a.c., sunt organizate ceremonialuri militare și religioase, depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor pompieri; de asemenea se va organiza un TEDEUM pentru militarii căzuți la datorie.
  • în data de 13 septembrie a.c., între orele 12:00 – 20:00, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt din municipiul Iași și pe Esplanada Primăriei municipiului Pașcani se va desfășurao expoziție cu tehnica de intervenție din componența inspectoratului, iar între orele 09:00 – 14:00 la nivelul subunităților de intervenție din municipiile Iași și Pașcani, cât și la subunitatea din orașul Târgu Frumos, este organizată Ziua Porților Deschise.
  • în datele de 10, 12 și 15 septembrie, pompierii militari din județul Iași se vor întrece în diferite competiții sportive, având ca obiective: realizarea pregătirii fizice complexe a pompierilor; menținerea și întărirea sănătății, dezvoltarea calităților fizice și morale; popularizarea rezultatelor concursurilor profesionale ale pompierilor; dezvoltarea colaborării cu organizațiile sportive din țară și cele de profil din străinătate, participarea la activitățile sportive, cultural-educative și de turism organizate de uniunile sportive mondiale, europene sau zonale de pompieri.

***

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

În continuare, pompierii militari rămân pregătiți, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor și animalelor aflate în dificultate.

Locul desfășurării:Casa Armatei Iași

Data: 10 septembrie 2024,

Ora: 10:00 – 11:00

        Tema: Acțiuni desfășurate de către pompierii ieșeni în perioada 05 – 09 septembrie 2024 și activități dedicate Zilei Pompierilor din România

REPREZENTANȚI M.A.I. DIN JUDEȚUL IAȘI PREZENȚI LA CONFERINȚA DE PRESĂ

  1. Inspectoratul de Poliție Județean Iași – inspector principal Botez Ana Maria din cadrul Biroului Siguranța Școlară și agent șef principal Cumpătă Ramona din cadrul Biroului de Analiza si Prevenire a Criminalității.
  2. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași – Locotenent colonel Mocănița Costin-Ovidiu, șeful Inspecției de prevenire al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași
  3. Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași – plutonier Andreea Motrici
  4. Agenția Națională Antidrog Iași – comisar Manea Marius Mihai – șef C.R.P.E.C.A. Iași
  5. Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Comisar Berbece Lavinia Maria
  6. Purtătorii de cuvânt ai IPJ, IJJ și ISU Iași

REPREZENTANȚI MASS-MEDIA PREZENȚI LA CONFERINȚA DE PRESĂ

  1. Jurnalul de Iași
  2. 24Iași.ro
  3. Iași TV Life
  4. Radio Iași
  5. Agerpres
  6. TeleM
  7. Apollonia TV
  8. Antena 3 Iași
  9. Bună Ziua Iași
  10. Ziarul de Iași
  11. Adminis Iași

https://s.go.ro/p26q71gz  link imagini 

Compartimentul Informare și Relații Publice

You may also like...

Sari la conținut