Comunicat de presă

12380076_913612828674566_1519838754_n

În perioada 16 – 18 decembrie a.c., municipiul Iaşi a găzduit evenimentul prilejuit de Închiderea Oficială a Proiectului Strategic „Improvement the response capacity of Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD) through a joint integration of systems for efficient monitoring and disaster consequences mitigation, in regard to population in the common boundaries of Romania, Ukraine and Republic of Moldova – MIS ETC code 989”.

Pe parcursul celor trei zile, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Inspectoratul General de Aviație (IGAv) şi Serviciul Protecție Civilă și Situații Excepționale (SPCSE) din Republica Moldova, împreună cu reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale din cele două ţări, au analizat activităţile şi rezultatele derulării programului de cooperare transfrontalieră, beneficiile pentru comunitate, precum şi oportunităţile de colaborare pentru viitor.

În cadrul conferinţei de presă derulată astăzi, 18 decembrie a.c., care a închis seria activităţilor din cadrul proiectului, Secretarul de Stat în MAI, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat a evidenţiat rezultatele acestui proiect, precizând că „Important este să lucrăm împreună, să fim pregătiți împreună și cred că este un model de urmat, pentru că ceea ce facem noi este, de fapt, crearea unei structuri de intervenție în cele două țări, interoperabilă și care poate să funcționeze ca o structură unitară de intervenție în situații de urgență, indiferent în ce țară are loc. Realizările din acest proiect, atât pe linie de intervenție – un elicopter achiziționat, mașini de intervenție pentru cele două țări, cât și parte de comunicații, întăresc sistemul de urgență din România și Republica Moldova. Un alt element deosebit de important este reprezentat de partea de pregătire a personalului, prin crearea unui centru național de pregătire în Republica Moldova și prin instruirea colegilor de peste Prut în centrele de la Iași și Mureș. Toate acestea conduc la realizarea unui proiect de succes”.

Aprecierile în urma finalizării acestui proiect strategic au fost confirmate şi de către prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, colonel Daniel Dragne, care a susţinut că „De-a lungul timpului, practica a demonstrat că succesul oricărei misiuni nu poate exista fără cooperare, colaborare, coeziune şi efort conjugat din partea forţelor angrenate şi păstrez convingerea că şi pe viitor specialiştii instituţiilor partenere vor identifica soluţiile optime în gestionarea situaţiilor de urgenţă, demonstrând valoarea şi profesionalismul echipajelor, la standarde europene.”

www.ro-ua-md.net
Graniţe comune. Soluţii comune.

Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program.

_________________________________________________________________
La rândul său, inspectorul general al IGAv, generalul de flotilă aeriană Cristinel Ion, a menţionat faptul că: „Acest eveniment reprezintă, de fapt, începutul unui proiect de succes, un început al unei colaborări extraordinare între cele două țări. Pentru Inspectoratul General de Aviație, activitățile s-au concretizat în primul rând prin achiziționarea unui elicopter, urmate de o muncă asiduă pentru dezvoltarea unor proceduri de operare, crearea unor relații dincolo de granița României, și, nu în ultimul rând, intervențiile în situații de urgență, prima de acest fel având loc chiar în anul 2014″.

Utilitatea acestei cooperări transfrontaliere este confirmată şi de partenerul din Republica Moldova „Acesta, pe bună dreptate, poate fi numit cel mai amplu proiect al Serviciului Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale al MAI, totodată reprezentând şi un proiect unic în domeniul pregătirii pentru situaţii de urgenţă, care a avut un impact şi o valoare imensă pentru dezvoltarea capacităţilor de răspuns ale serviciilor de specialitate din Republica Moldova. Zilnic, echipe mobile de paramedici şi salvatori, instruiți în centrele de formare din România şi Republica Moldova, acordă ajutor calificat populației în diferite situații de urgență. Obținând rezultate pozitive la această etapă, îmi exprim convingerea că doar grație suportului şi colaborării bilaterale, proiectul SMURD va fi unul viabil şi va derula cu succes, asigurând o intervenție rapidă şi calificată în caz de urgențe pentru siguranța cetățenilor ambelor state.” a declarat şeful Serviciului Protecției Civilă și Situațiilor Excepționale din Republica Moldova, colonel Mihail Harabagiu.

Descriere activitate:
Inspectoratul General Pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) deţine calitatea de aplicant în cadrul Proiectului strategic „Improvement the response capacity of Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD) through a joint integration of systems for efficient monitoring and disaster consequences mitigation, in regard to population in the common boundaries of Romania, Ukraine and Republic of Moldova – MIS ETC code 989”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Romania – Ucraina – Republica Moldova, iar alături de cei doi parteneri, Inspectoratul General de Aviaţie din România (IGAv) şi Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din Republica Moldova (SPCSE RM) s-a urmărit crearea unui sistem comun integrat de monitorizare şi limitare a efectelor dezastrelor cu caracter transfrontalier şi reglementarea sprijinului reciproc în răspunsul la situaţii de urgenţă şi la urgenţe medicale.
Activităţile planificate au vizat analiza cadrului legal existent, realizarea exerciţiilor comune de cooperare, stabilirea procedurilor şi metodologiilor comune de monitorizare şi intervenţie, investiții prin achiziţiile de echipamente, precum și organizarea unor serii de sesiuni comune de pregătire.
Descriere proiect:
Buget total – 6 675 959,34 Euro (29 117 196,66 LEI), din care 0,49 milioane euro revin IGSU;
Durata de implementare – 33 de luni şi 26 zile

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:
Locotenent Cătălin CHIRCA (0746 269 323) – purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă
Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program.

_________________________________________________________________
Proiect implementat de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă/Ministerul Afacerilor Interne, România

Adresa:
str. Banu Dumitrache, nr. 46
sector 2, Bucureşti
tel: 004021 2329586
fax: 004021 2329586

Acest proiect este finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat

Autoritatea Comună de Management

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, România
tel: 004037 2111332
fax: 004037 2111456

Comisia Europeană este o instituţie executivă.

“Uniunea Europeană este constituită din 28 de state membre care au decis să-şi unească treptat cunoştinţele, resursele şi destinele. Pe parcursul a 50 de ani de extindere teritorială au construit împreună o zonă de stabilitate, democraţie şi dezvoltare durabilă, păstrând totodată diversitatea culturala, toleranţa şi libertăţile individuale. Uniunea Europeană s-a dedicat ideii de împărtăşire a realizărilor şi valorilor cu statele din afara graniţelor sale”

You may also like...

Sari la conținut