COMUNICAT Nr. 416 din 02 noiembrie 2016: INFORMARE 2.11.2016, ORA 08.00

Foto: Ziarul de Iasi
Foto: Ziarul de Iasi

Vă transmitem situația prezentată în această dimineață de domnul secretar de stat Raed Arafat, privitor la intervențiile pe timpul nopții în cadrul exercițiului “Seism 2016”.
Pe toată durata nopţii echipajele de intervenţie au acţionat pentru salvarea persoanelor şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea seismelor din cursul zilei de ieri.

BUCUREŞTI

EXPLOZIE – FLOREASCA (Stadion Dinamo)
În jurul orei 23.30, în cartierul Floreasca din Bucureşti, a avut loc o explozie la un bloc turn, care a afectat puternic structura de rezistenţă. Au fost avariate semnificativ locuinţele.
Întrucât resursele ISU Bucureşti-Ilfov erau angrenate în misiuni de salvare în alte zone afectate, la faţa locului au fost mobilizate echipaje de intervenţie din cadrul ISU Mureş şi Galaţi, aflate în baza de operaţii de la Ciolpani.
Peste 30 salvatori s-au deplasat la locul intervenţiei cu 2 autospeciale de stingere, 2 de descarcerare, 2 ambulanţe SMURD, 2 autospeciale de transport personal şi victime multiple, un spital mobil şi un punct de comandă mobil.
În urma deflagraţiei au fost rănite 80 de persoane, iar alte 20 şi-au pierdut viaţa. Pompierii au acţionat pentru salvarea persoanelor de sub dărâmăturile provocate de explozie, asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi acordarea primului ajutor calificat victimelor.
La faţa locului a fost amplasat un punct medical avansat, unde medicii UPU SMURD Floreasca au evaluat starea victimelor, au efectuat triajul acestora şi le-au transportat la spital.
Acţiunile de intervenţie s-au derulat sub conducerea ofiţerilor din cadrul ISU Bucureşti Ilfov.

EXPLOZIE – UNIRII (Hanul lui Manuc)
O altă explozie, produsă în jurul orei 02.00, a afectat un bloc de locuinţe din cartierul Unirii, situat în centrul Capitalei.
Prima intervenţie pentru salvarea persoanelor a fost asigurată de către forţele ISU Braşov, aflate în baza de operaţii dispusă pe bulevardul Expoziţiei, ulterior fiind trimise în sprijin echipaje de pompieri bucureşteni. Totodată, la faţa locului a fost trimise două echipaje de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi o echipă de căutare-salvare urbană a Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă.
La locul intervenţiei au acţionat 33 de pompieri cu 2 autospeciale de stingere, 2 descarcerări, 1 CBRN, 2 ambulanţe SMURD, un spital mobil şi un punct de comandă mobil, fiind sprijiniţi de poliţişti şi jandarmi.
În urma deflagraţiei au rezultat 40 răniţi, 15 decedaţi şi 150 sinistraţi.
În zona afectată a fost amplasat un punct medical avansat, unde medicii au evaluat starea victimelor, au efectuat triajul acestora şi le-au transportat la spital.
Pentru persoanele evacuate au fost asigurate condiţii de cazare temporară la Şcoala 80 din Capitală.

IAŞI

EXPLOZIE – ZONĂ HOTELIERĂ

În jurul orei 03.00, s-a produs o explozie la un bloc de locuinţe, din zona hotel Moldova – hotel Ramada Iaşi, în urma căreia au rezultat 140 persoane rănite, 25 persoane decedate şi alte 150 sinistrate.
Pentru gestionarea situaţiei, din baza de operaţii Iaşi au fost alocate forţe şi mijloace specializate de intervenţie de la ISU Iaşi, Bihor şi Botoşani, astfel: 5 autospeciale de stingere, 2 autospeciale de comandă şi primă intervenţie, 2 descarcerări, 7 ambulanţe SMURD, 4 autospeciale de transport personal şi victime multiple, precum şi trei puncte medicale avansate.
În sprijinul celor 90 de pompieri, au acţionat 7 echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi şi 11 cadre medicale de la UPU SMURD Iaşi, care au asigurat asistenţa medicală a victimelor şi transportul acestora către unitatea de primiri urgenţe.

Acţiunile de intervenţie au presupus lichidarea incendiului generat de explozie, salvarea persoanelor din clădirile afectate şi evacuarea acestora în zona de siguranţă.
Conducerea acţiunilor din teren s-a realizat de către inspectorul şef al ISU Iaşi.

BILANŢ 24 ore

După 24 de ore de la declanşarea exercițiului “Seism 2016”, reţinem următoarele aspecte:
În data 01 noiembrie a.c., la ora. 08.04, s-a înregistrat un seism de 7,6 grade pe scara Richter, la o adâncime de 120 km, în zona VRANCEA. În jurul orei 14.30, s-a produs o replică a acestuia, având o intensitate de 5,6 grade pe scara Richter.
Efectele înregistrate

– În Bucureşti au fost înregistrate 4.150 persoane rănite, 1537 persoane decedate, iar 2750 de persoane sunt sinistrate – rămase fără adăpost. Aceste cifre sunt încă în dinamică.
Din punct de vedere al infrastructurii – au fost înregistrate 222 de imobile avariate, un spital afectat, 4 şcoli, 2 agenţi economici, reţeaua de transport gaz metan dintre uzina Republica şi zona rezidenţială. Din motive de securitate utilităţile rămân sistate, până când acestea vor putea fi reluate în condiţii de siguranţă. Cele mai afectate zone din Bucureşti sunt Centrul Istoric, Pantelimon, Băneasa, Calea Moşilor, cartierul Pajura, zona George Coşbuc.

– În judeţul Iaşi au fost înregistrate 2456 persoane rănite, 900 decedate, 800 persoane sinistrate. Şi aceste cifre sunt în dinamică, deci pot interveni modificări.
Din punct de vedere al infrastructurii, la acest moment avem 60 de imobile avariate, o avarie structurală la un baraj, precum şi o rupere de terasament în Târgu Frumos. Cea mai afectată zonă este centrul Municipiului Iaşi. Potrivit evaluărilor experţilor tehnici, imobilele avariate nu mai pot fi locuite.
De asemenea, bilanţul arată că la nivel naţional, 317 clădiri avariate în urma seismului nu mai permit utilizarea lor. Situaţia se prezintă astfel:

 Municipiul Bucureşti – 222;
 Judeţul Argeş – 14;
 Judeţul Bacău – 5;
 Judeţul Buzău – 7;
 Judeţul Iaşi – 60;
 Judeţul Tulcea – 5;
 Judeţul Teleorman – 4.

În Bucureşti au fost salvate de sub dărâmături peste 125 de persoane, iar alte aproximativ 4030 de persoane au primit asistenţă medicală de urgenţă şi primul ajutor calificat, unele in corturile de prim ajutor, altele in cadrul spitalelor.
Pentru preluarea victimelor, în cursul zilei de ieri a fost finalizată centralizarea paturilor libere existente în unitățile medicale alertate (Bucuresti, Iași, județele limitrofe și spitalele regionale):
Disponibile imediat – 5.757 paturi din care 326 de ATI, la care se adaugă disponibilizări suplimentare la șase ore 1.206 paturi din care 141 ATI si suplimentar la 12 ore 350 de paturi din care 290 ATI.
În Iaşi au fost salvate 190 de persoane aflate în situaţii critice.
Cei 20 de medici legişti solicitaţi în cursul zilei de ieri pentru efectuarea necropsiilor persoanelor decedate la Iaşi au ajuns şi acţionează în teren astfel: 15 de la Cluj-Napoca şi 5 de la Târgu Mureş.
Şi cei 105 medici legişti mobilizaţi la nivelul Capitalei, intervin, prin rotaţie, pentru efectuarea necropsiilor persoanelor decedate în morgile, corturile şi alte spaţii de depozitare ale Institutului Naţional de Medicină Legală din Bucureşti.

Intervenţia pentru salvarea populaţiei
– În ultimele 24 de ore au fost mobilizate în zonele afectate de seism toate ISU teritoriale şi asigurate resurse suplimentare pentru unităţile din Bucureşti şi Iaşi.
– La nivel naţional participă la exerciţiu 6.170 de pompieri cu 679 mijloace tehnice. IGAV asigură 4 elicoptere de mare capacitate şi 7 tip SMURD.
– Jandarmeria Română participă cu 1.000 de jandarmi, pre-alertaţi şi alertaţi
– Poliţia Română participă cu 700 de poliţişti rutieri care asigură fluidizarea traficului rutier
– Echipajele Poliţiei Capitalei şi ale IPJ Iaşi continuă identificarea persoanelor decedate.
– Serviciile de ambulanţă si echipajele SMURD au mobilizat 35 de ambulanţe de tip C şi 328 de tip B, intervenind 89 de medici şi 378 de asistenţi si paramedici.
– MApN a pre-alertat toate unităţile militare din zona Capitalei, unităţile de geniu, precum şi capabilităţi de evacuare medicală – 9 elicoptere şi un avion Spartan. De asemenea, au fost solicitate şi mobilizate următoarele resurse terestre: în Bucureşti – 498 militari şi 73 mijloace de transport auto (camioane şi basculante) şi în Iaşi – 136 militari şi 26 mijloace de transport auto (camioane, basculante, tractoare cu remorcă).
Alţi peste 100 de reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul naţional de management al situaţiilor de urgenţă au participat, fie în cadrul Centrului de la Ciolpani, fie la centrele operative activate la nivelul ministerelor cu funcţii de sprijin, conform HG 557 din 2016.
Au fost transmise către ANRSPS cereri de rechiziţii bunuri constând în:
– utilaje grele – 84 (28 buldozere, 28 încărcătoare frontale, 20 excavatoare, 8 automacarale, 48 autobasculante)
– mijloace auto evacuare – 28 autobuze, 20 microbuze;
De asemenea, pentru facilitarea sprijinului internaţional, au fost organizate puncte de primire asistenţă internaţională la Aeroportul Internaţional Băneasa, respectiv Aeroportul Iaşi, precum şi punctele de trecere a frontierei Nădlac, Petea şi Giurgiu.
Măsura vine ca urmare a cererilor de asistenţă internaţională pe mecanismul de protecţie civila, pe care le-am făcut în cursul zilei de ieri (echipe de căutare-salvare urbană şi mijloace logistice).
Referitor la timpii de reacţie:
În cursul serii, au ajuns în bazele de operaţii şi cele mai îndepărtate structuri de urgenţă, respectiv la ora 21.57 ISU Satu Mare a ajuns la baza de operaţii din satul Roşu de lângă Bucureşti, iar ISU Bihor a ajuns la ora 22.30 la baza operaţională din Iaşi.
Pe tot timpul nopţii au intervenit în teren şi au rămas angrenate în exerciţiu în Capitală echipajele dislocate din judeţele Mureş, Galaţi, Braşov, Constanţa, Giurgiu, Călăraşi şi Satu Mare, iar în Iaşi pe lângă structurile locale de intervenţie în situaţii de urgenţă au acţionat echipele ISU Botoşani şi ISU Bihor.

Referitor la persoanele sinistrate

Persoanele din București rămase fără locuință au fost cazate temporar astfel: 800 pe Arena Naţională, 400 la Colegiul Iulia Haşdeu, 100 la Şcoala Generală nr. 40 şi 200 la Şcoala Gimnazială Titu Maiorescu, restul persoanelor rămase fără locuinţă în București, acestea au fost cazate în județele Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Ialomița, Călărași și Teleorman, în clădirile primăriilor, unităților de învățământ, căminelor culturale și în săli de sport.
Totodată, atât în Bucureşti, cât şi în Iaşi, au fost actualizate pe tot parcursul nopţii listele cu persoanele dispărute.

Situaţii de clarificat

Orice situaţia de urgenţă, mobilizare, alarmare presupune afectarea, într-o măsură mai mare sau mai mică a stării de normalitate. Prin exerciţiul acesta am încercat să limităm cât mai mult impactul asupra activităţilor cotidiene ale cetăţenilor şi instituţiilor. De aceea am organizat intervenţiile reale în zone dezafectate, de aceea am întrerupt deplasarea şi participarea la exerciţiu a tuturor ISU în cursul zilei de ieri sau mobilizarea reală a celorlalte instituţii care au rol în astfel de intervenţii.
Mass-media ne-a semnalat însă că la Iaşi au existat întârzieri în preluarea apelurilor la serviciile de ambulanţă, aşa că o să verificăm această situaţie.
Ce se va întâmpla azi?
Pentru forţele angrenate în exerciţiu şi care în mod normal ar trebui să se afle în faza de continuare a operaţiunilor de căutare-salvare, azi vor fi transmise alte scenarii care va presupune intervenţia punctuală în diverse zone.
În plan real aceste simulări se vor face în una din cele 2 zone unde am operat şi ieri.

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

You may also like...

Sari la conținut