Exercițiu cu forțe și mijloace în teren pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă determinată de un accident aviatic, cu victime multiple

Imagini de la exercitiul realizat in cooperare cu Aeroportul International Iasi si alte structuri locale, pentru gestionarea unei situatii de urgenta generate de un accident aviatic cu victime multiple.
Imagini de la exercitiul realizat in cooperare cu Aeroportul International Iasi si alte structuri locale, pentru gestionarea unei situatii de urgenta generate de un accident aviatic cu victime multiple.

În data de 16.11.2018 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza”al județului Iași organizează un exercițiu cu forțe și mijloace în teren la Aeroportul Internațional Iași. Tema acestuia este „Managementul integrat al intervenţiei serviciilor profesioniste în cooperare cu alte forţe pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă determinată de un accident aviatic, cu victime multiple”.

Scopul exerciţiului este antrenarea structurilor de conducere şi răspuns cu responsabilităţi în managementul şi gestionarea consecinţelor manifestării acestui tip de risc.

Obiective:

  • evaluarea situaţiilor de urgenţă produse şi stabilirea măsurilor şi acţiunilor specifice de gestionare a acestora;
  • antrenarea în comun a forţelor participante potrivit concepţiei specifice privind planificarea, pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de răspuns în situaţii de urgenţă;
  • antrenarea personalului privind modul de acţiune în cazul producerii unui incident/accident aviatic şi cunoaşterea posibilităţilor de organizare a acţiunilor de răspuns;
  • verificarea modului de realizare a cooperării între forţele participante.

Scenariul exercițiului cuprinde:

În data de 16.11.2018, ora 18.30, comandantul unei aeronave Boeing 737, care opera pe itinerariul Chișinău (R.Moldova) – Paris (Franța), comunică faptul că la bord se află un terorist care a deturnat aeronava, amenință pasagerii cu o armă și are o serie de revendicări. În consecință, pilotul solicită turnului de control aplicarea procedurii în vederea aterizării de urgenţă pe Aeroportul Internațional Iași.

Personalul aflat în serviciul de trafic aerian la turnul de control pune în aplicare procedurile specifice şi informează dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112, despre deturnarea aeronavei Boeing 737, care are la bord 126 de pasageri şi 5 membri ai echipajului.
După primirea apelului de urgenţă, dispeceratul inspectoratului îl informează pe inspectorul șef, care ordonă activarea Planului roșu de intervenție, fiind notificate / alertate toate structurile / instituţiile cu responsabilităţi în aplicarea acestuia.

Scenariul exerciţiului presupune producerea unui incendiu la aeronavă, echipajele inspectoratului, sprijinite de serviciul privat pentru situaţii de urgenţă al Aeroportului Internațional Iași, acționând pentru localizarea și stingerea acestuia. După stingerea incendiului și deschiderea ușii din față a avionului, echipele specializate ale Serviciului Român de Informaţii Iaşi şi ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi, pătrund în aeronavă și anihilează teroristul.

După executarea recunoaşterii şi iniţierea acţiunilor de evacuare a pasagerilor din aeronavă, se constată că, în interiorul acesteia sunt aproximativ 30 de victime care necesită prim ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi participă la exerciţiu cu un efectiv de 106 cadre militare şi autospeciale de lucru cu apă şi spumă, autospecială pentru primă cercetare şi evaluare C.B.R.N, autospecială pentru intervenţia la accidente colective şi dezastre, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, ambulanţe tip B și C, autospecială de descarcerare și vehicule utilitare de teren.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

You may also like...

Sari la conținut