EXERCIȚIUL “SEISM 2016” – comunicat nr.2

În cadrul exercițiului”SEISM 2016” care a fost declanșat de MAI în această dimineață, în sprijinul structurilor de intervenție din Iași și București au fost mobilizate efective suplimentare din județele neafectate, astfel:

– către județul Iași au fost trimise echipaje din județele Botoșani și Bihor;

– către București au fost dislocate forțe și mijloace din restul județelor și cele ale Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani.

Misiunile au fost orientate cu prioritate pentru salvarea vietilor omenesti in paralel cu evaluarea zonelor grav afectate. Astfel, imediat dupa alertare, in zona Bucuresti-Ilfov, primele echipaje operative, cu 21 de autospeciale de stingere a incendiilor si ambulante SMURD, au pornit in misiuni de recunoastere in teren pentru identificarea persoanelor ranite si a cladirilor afectate. De asemenea, in cel mai scurt timp, la sediul ISU BIF a fost convocat Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta pentru evaluarea datelor preliminare si dispunerea de urgenta a masurilor pentru gestionarea situatiilor din teren.
În această etapă a intervenției, de la nivelul fiecărui județ sunt mobilizați aproximativ 150 de pompieri și câte 20-25 de mijloace tehnice.

In momentul acesta, in Bucuresti au ajuns forte din Prahova, Dambovita, Ialomita, Teleorman, Arges si Giurgiu iar la acest moment ISU Bihor se afla in zona Cluj, ISU Mures se afla in zona Brasov, ISU Galati se afla in zona Buzau si ISU Mehedinti in Dolj. Toate aceste forte continua deplasarea spre Iasi si Bucuresti.
La nivelul Capitalei vor exista 4 baze de operații unde se vor grupa forțele din teritoriu (Ciolpani, Poligonul de pregatire al pompierilor Catelu, Romexpo, Scoala de Aplicatie a Jandarmeriei)
În spitalele din București și Iași a fost declanșat PLANUL ALB, fiind mobilizate ambulanțe de la Serviciile Județene și SMURD. Totodata, peste 100 ambulante si 7 ambulante private din judetele neafectate se deplaseaza de urgent in zonele afectate de seism.

Pentru asigurarea urgențelor de rutină s-a solicitat alertarea ambulanțelor aparținând societăților private. Se analizeaza capacitatea de primire si internare in unitatile medicale din Bucuresti si Iasi.
De asemenea, Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov a fost evacuat.
In zona Chimopar din Bucuresti este amplasat un punct medical avansat, iar alte doua sunt pregatite pentru instalare in locatiile afectate grav.

Potrivit scenariului exercițiului, cele mai afectate zone din Capitală sunt Centrul Vechi, zona Băneasa și zona Republica.Primele evaluări arată că numărul răniților este de aproximativ 3.200, iar alte aproximativ 1.500 sunt sinistrate și au nevoie de ajutor.

Aceste date sunt fictive pentru exercițiu, insa se verifica capacitatea de cazare pentru sinistrati pe care MDRAP o poate asigura.

În municipiul Iași, conform primelor estimări, în urma cutremurului peste 1.400 au fost rănite, iar circa 350 au rămas fără locuință.

Inspectoratul General de Aviatie are pregatite 4 elicoptere de mare capacitate si 7 de tip SMURD. Pana in prezent au fost ridicate un elicopter in Bucuresti si unul in zona Iasi pentru survol si evaluare aeriana.
De asemenea, Ministerul Apararii Nationale are la dispozitie 5 elicoptere amplasate in Bucuresti, Bacau, Constanta, Campia Turzii si Timisoara. Un avion Spartan poate fi utilizat pentru misiuni de evacuare medicala.
La acest moment, Politia Rutiera asigura fluidizarea traficului rutier la nivel national pentru optimizarea interventiilor. De asemenea, pentru prevenirea unor situatii de urgenta, in zonele afectate au fost intrerupte furnizarea serviciilor publice.

La acest moment s-a decis lansarea solicitarii pentru sprijin prin Mecanismul European de Protectie Civila pentru 5 echipe medii de cautare-salvare. Acestea vor ajunge pe Aeroportul Baneasa in aproximativ 12 ore.
Acțiunile efectivelor MAI sunt monitorizate și coordonate din Centrul Național pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției de la Ciolpani care a fost activat în această dimineață imediat după alarmare. Comandantul acțiunii fiind șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.
În centrul de la Ciolpani a avut loc în urma cu puțin timp prima ședință a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, condusă de ministrul afacerilor interne.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

You may also like...

Accessibility