IAŞIUL, PUNCTUL DE PLECARE ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA COVID-19

IAŞIUL, PUNCTUL DE PLECARE ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA COVID-19

Astăzi, 30 aprilie 2020, începând cu ora 08.00, medici şi asistenţi medicali s-au întrunit la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Mihail Grigore Sturdza” al județului Iaşi, având ca punct de plecare Republica Moldova, în lupta împotriva noului coronavirus, Covid-19.

Joi, 30 aprilie, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății au plecat în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale din țara vecină, în lupta împotriva acestei pandemii.

Deplasarea acesteia către localitățile Chișinău, Cahul și Bălți a fost realizată cu mijloacele de transport ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Comandamentului Logistic Întrunit din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Echipa de medici și asistenți medicali cu specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă va desfășura activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din oraşele Bălți, Chișinău și Cahul pentru o perioadă de 15 zile. Echipamentele de protecție pentru echipa medicală sunt asigurate de I.G.S.U. pe întreaga durată a misiunii, acestea constând în combinezoane, măști, mănuși și viziere. Totodată, legătura cu autoritățile responsabile din Republica Moldova şi asigurarea logistică vor fi realizate de către doi ofițeri din cadrul I.G.S.U. din România.

De asemenea, pentru buna desfășurare a activităților, Ministerul Apărării Naționale contribuie cu 10 sisteme de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, echipamente care vor fi donate la finalul misiunii, Republicii Moldova.

La plecarea în misiune, echipa medicală a fost întâmpinată la I.S.U.J. Iaşi de către premierul României, Ludovic Orban,  ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

* * *

Acțiunea face parte din ansamblul măsurilor de sprijin întreprinse de către Statul Român în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

                                                         Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

You may also like...

Sari la conținut