Incendiu produs la Aeroportul Internațional Iași

Print Friendly, PDF & Email

În data de 26 martie a.c., la Aeroportul Internațional Iași s-a organizat un exercițiu cu forțe și mijloace de intervenție în teren, pentru gestionarea urmărilor unui incendiu produs la benzile de bagaje în sectorul ”Plecări”, de la subsolul terminalului T4, cu victime multiple și activare a Planului Roșu de Intervenție, la nivel local”, organizat de către Aeroportul Internațional Iași.

La această activitate, organizată de către Aeroportul Internațional Iași, au fost angrenate tehnica și personalul aeroportuar, precum și cele ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al Județului Iași, Serviciului de Ambulanță Județean Iași, Unității Primire Urgențe UPU-SMURD din cadrul Spitalului Clinic de Urgențe ”Sfântul Spiridon” Iași, Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași, Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Scopul exercițiului a fost de antrenare a structurilor de conducere și răspuns cu responsabilități în managementul și gestionarea consecințelor manifestării acestui tip de risc.

Obiectivele acestuia au fost:

  • evaluarea situațiilor de urgență produse și stabilirea măsurilor și acțiunilor specifice de gestionare a acestora;
  • antrenarea în comun a forțelor participante, potrivit concepției specifice privind planificarea, pregătirea, organizarea și desfășurarea acțiunilor de răspuns în situații de urgență;
  • antrenarea personalului privind modul de acțiune în cazul producerii unui incendiu și cunoașterea posibilităților de organizare a acțiunilor de răspuns;
  • verificarea viabilității Planului de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență;
  • verificarea modului de realizare a cooperării între forțele participante.

Conform scenariului, din cauza unor întreruperi repetate în alimentarea cu energie electrică, cu intrarea automată în funcțiune a sistemelor de protecție și a grupurilor generatoare, dar și ca urmare a încercărilor repetate de resetare și de pornire a benzilor de bagaje, se ajunge la blocarea acestora, fapt ce a generat un incendiu cu evoluție foarte rapidă. Cele mai afectate echipamente au fost sistemele de scanere, sistemele de ventilație, lifturile, scările rulante și sistemul de benzi transportoare pentru bagaje. Fumul dens și aerul fierbinte a pătruns la parter, dar și în zona de check-in.

Alarma de incendiu a fost dată la ora 09:40, prima intervenție de evacuare-salvare a persoanelor afectate și de localizare-izolare a incendiului a fost asigurată de către personalul de intervenție al Aeroportului Internațional Iași, cu autospecialele și echipamentele de intervenție, din dotare.

După primirea apelului prin SNUAU 112, a fost activat Planul Roșu Intervenție și au fost trimise forțe de intervenție specializate. Forțele și mijloacele de intervenție sosite în zona terminalului T4, în intervalul orar 09:45 – 09:55, sunt cele ale Poliției TA, echipaje ale poliției rutiere, două echipaje ale SAJ Iași, două autospeciale de intervenție cu echipaje ale Jandarmeriei, utilitară „Punct Medical Avansat – tip I”, o utilitară „UTV”, două echipaje de prim ajutor calificat (EPA), o autospecială pentru transport personal și victime multiple (ATPVM), un echipaj de terapie intensivă mobilă (TIM),  o autospecială de descarcerare, o autospecială cu hidroperforare, o autospecială pentru transportul roboților (respectiv 4 roboți automați de verificare a incintelor afectate) și trei autospeciale de stingere cu apă și spumă (ASAS), din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al Județului Iași, cu 40 de pompieri militari. Intervenția a fost asigurată de către forțele de ordine ale Serviciului Privat Aeroportuar, dar și de IJJ Iași și IPJ Iași.

În urma incendiului au fost înregistrate 20 de victime. Zece dintre acestea au fost evaluate la fața locului și evacuate de către forțele de intervenție profesioniste. Acestea au primit îngrijiri medicale la fața locului, ulterior fiind transportate la spital de către echipajele medicale ISU și SAJ (2 EPA, 1 TIM, 2 SAJ și 1 ATPVM). Celelalte zece persoane surprinse de incendiu au reușit să iasă singure din zona afectată, nefiind necesară acordarea primului ajutor și transportul la spital.

Exercițiul s-a încheiat cu succes la ora 10:50.

Acțiunea s-a încheiat cu o analiză a modului și capacității de intervenție în cazul producerii unei astfel de situații, concluzia fiind că, forțele angrenate în desfășurarea exercițiului pot gestiona o situație de urgență de o asemenea anvergură.

Mulțumim tuturor participanților de la exercițiul de astăzi, tuturor celor care sunt mereu alături de noi și tuturor celor care conștientizează asupra pericolelor la care se expun, a modului și regulilor de comportare în diferite situații de urgență!

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :

Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/

Audacia et Devotio!

Compartimentul Informare și Relații Publice 

You may also like...

Sari la conținut