Incendiu produs la un operator economic în municipiul Iași

Print Friendly, PDF & Email

Dispeceratul Integrat ISU – SMURD – SAJ Iași a fost anunțat prin SNUAU 112, în data de 1 aprilie a.c., la ora 22:23, despre producerea unui incendiu la o hală de depozitare cu substanțe chimice din municipiul Iași.

Pentru gestionarea evenimentului și stingerea incendiului au fost trimise la locul solicitării: 7 autospeciale de stingere, 2 autospeciale pentru transportul apei, 2 autospeciale pentru intervenție și salvări de la înălțime, 1 autospecială CBRN, 1 autospecială de intervenție cu roboții de intervenție și 2 ambulanțe de prim ajutor calificat, cu 59 de militari.

La ajungerea echipajelor de intervenție la fața locului, incendiul se manifesta cu flacără și degajări de fum. Din cauza degajărilor mari de fum, în jurul orei 23.00 a fost emis un mesaj Ro-Alert. Mesajul a fost transmis pe o rază de aproximativ 1 km, pentru avertizarea persoanelor din zona limitrofă. În jurul orei 01:00, incendiul a fost lichidat de către echipajele de intervenție.

Din depozit (în suprafață de aproximativ 500 de mp) au fost scoase, de către pompieri și echipajele de intervenție ale companiei, aproximativ 10000 kg de substanțe chimice. În incendiu au ars instalația electrică și diferite substanțe chimice, care nu au creat un pericol de explozie.

Totodată, a fost afectată structura halei metalice. Pe timpul intervenției nu au fost înregistrate victime.

La locul evenimentului, până la ora 07.30 a rămas un echipaj de intervenție, pentru supravegherea zonei și asigurarea măsurilor specifice și stingerea oricărui focar de incendiu, nou apărut, la nevoie. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un scurtcircuit electric al unui cablu electric defect.

La ultimul control efectuat de către inspectorii de prevenire, societatea nu deținea autorizația de securitate la incendiu pentru clădirea cu destinația de corp administrativ.

De asemenea, societatea a fost sancționată cu amendă, în valoare totală de 10.500 de lei, pentru mai multe nereguli pe linia prevenirii și stingerii incendiilor și nedeținerea autorizației de securitate la incendiu.

Conform art. 19, lit. c dinLegea nr. 307 din 12 iulie 2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, administratorul sau conducătorul instituției, după caz, are obligația să solicite și să obțină avizele și autorizațiile de securitate la incendiu, prevăzute de lege, și să asigure respectarea condițiilor care au stat la baza eliberării acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență

pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :

Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice 

You may also like...

Sari la conținut