REGULI ESENȚIALE ÎN CAZ DE CUTREMUR

Campania Nu tremur la cutremur
Campania Nu tremur la cutremur

În data de 4 martie 2017, se împlinesc 40 de ani de la cutremurul din 1977.

Astfel, în data de 3 martie 2017 la ora 12:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi invită toţi cetăţenii judeţului Iaşi să ia parte la un exerciţiu de pregătire de amploare, prin simularea unui cutremur. Toţi cetăţenii, oriunde s-ar afla (la serviciu, acasă, la şcoală etc.) trebuie să se comporte ca în cazul producerii unui cutremur real, timp de 1 minut. Nu este necesar să întrerupeţi alimentarea cu utilităţi (curent electric, apă, gaz) sau alte măsuri posibile în caz de cutremur.

Pompierii ieșeni vor participa la exercițiul privind modul de comportare la cutremur pe care-l organizează Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din municipiul Iași.

Scopul principal al acestei simulări este de a pregăti populaţia privind modul de comportare în situația producerii unui seism, aşadar, vedeţi această acţiune ca pe o oportunitate de a învăţa ce trebuie să faceţi înainte, în timpul dar şi după cutremur.

Activitatea este promovată pe pagina de internet, www.isujis.ro şi pe pagina Facebook a inspectoratului, www.facebook.com/isuiasi dar şi pe site-ul www.nutremurlacutremur.ro unde veţi găsi şi măsurile de protecţie la cutremur.

Reguli esenţiale în caz de cutremur

  • Identifică cel mai sigur loc unde te poţi adăposti (ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care te pot răni: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lămpi, etc.);
  • Discută cu familia sau cu colegii de la locul de muncă şi stabiliţi cum veţi proceda;
  • Identifică modalitatea de a întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.
  • Pe timpul cutremurului adăposteşte-te în locul stabilit (Jos! Protejează-te! Ţine-te!);
  • Utilizarea liftului ori a scărilor reprezintă un real pericol, putând conduce la accidente grave, nedorite (deplasările pe timpul seismului vă pot dezechilibra);
  • După cutremur acordă primul ajutor celor afectaţi şi întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică;
  • Asiguraţi-vă că puteţi părăsi locuinţa în siguranţă;
  • În lipsa unor astfel de posibilităţi, vă puteti proteja stând la podea langă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele, pe lateral, capul;
    Dacă un cutremur vă surprinde într-un loc public, aglomerat, nu fugiţi spre ieşiri, aglomeraţia şi panica pot provoca accidentări grave.

ATENŢIE! Lucrurile acestea iţi pot salva intr-o zi viaţa!

Cum ajutăm această acţiune?

Puteţi ajuta la promovarea acestei iniţiative a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi prin partajare (SHARE) sau apăsând butonul „Îmi place” (LIKE). Trimite-ne o fotografie din timpul acţiunii cu cineva care participă şi se protejează ca şi când s-ar produce un cutremur.

Pe pagina noastră Facebook vom publica toate fotografiile primite. Fotografiile pot fi trimise direct în pagină, împreună cu comentariul dumneavoastră, sau trimise prin e-mail la isujiasi@gmail.com.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

You may also like...

Sari la conținut