Siguranța școlară în anul școlar 2024-2025
Măsuri pentru începerea în condiții corespunzătoare a anului școlar 2024-2025
Siguranța copiilor în mediul școlar este pentru instituția noastră o prioritate. Prin respectarea strictă a măsurilor de prevenire a incendiilor și prin instruirea adecvată a elevilor și a personalului, putem asigura un mediu sigur și protejat pentru toți cei implicați în procesul educațional.
ISU Iași derulează acțiuni orientate spre consolidarea protecției în instituțiile de învățământ astfel încât, consecințele tipurilor de risc să fie minimizate, iar starea de normalitate să fie restabilită în cel mai scurt timp.
Activitățile desfășurate în perioada de referință au vizat permanent îndeplinirea funcțiilor de coordonare, îndrumare, control, acordare de asistență tehnică de specialitate pentru prevenirea producerii situațiilor de urgenţă, informarea preventivă și pregătirea cadrelor didactice și a elevilor referitoare la comportarea în situații de urgenţă, precum și avizarea – autorizarea privind securitatea la incendiu a clădirilor cu destinația învățământ.
Personalul Inspecției de Prevenire execută permanent controale și verificări la unitățile de învățământ din județ, iar acolo unde identificăm neconformități pe linia apărării împotriva incendiilor și protecției civile, depunem eforturi, împreună cu factorii de răspundere de la nivel local și județean, pentru remedierea acestora cât mai rapid cu putință, iar dacă este cazul, aplicăm măsura sancționării contravenționale a responsabililor.
Controalele de prevenire vizează în special:
- Actele de autoritate privind apărarea împotriva incendiilor emise de conducătorul instituției;
- Documentele și evidențele specifice privind apărarea împotriva incendiilor;
- Organizarea activității de apărarea împotriva incendiilor la locul de muncă;
- Evaluarea structurilor cu atribuții privind apărarea împotriva incendiilor;
- Respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor din punct de vedere constructiv (gradul de rezistență la foc, distanțele de siguranță, căi de evacuare, case de scări);
- Respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor din punct de vedere al instalațiilor de protecție împotriva incendiilor;
- Respectarea în teren a măsurilor stabilite din punct de vedere organizatoric.
În anul școlar anterior, în timpul controalelor efectuate, au fost constatate 511 deficiențe specifice. Dintre acestea, 12 au fost remediate operativ în timpul inspecției. Pentru deficiențele înregistrate, au fost aplicate 218 avertismente și 44 deamenzi contravenționale în cuantum de 245500 lei.
Principalele nereguli constatate în urma controalelor au fost: reducerea gabaritelor căilor de evacuare prin depozitarea diferitelor materiale, neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, nemarcarea căilor de evacuare pentru persoane în caz de incendiu cu indicatoare standardizate, neafișarea instrucțiunile specifice pe fiecare loc de muncă cu risc de incendiu, neasiguararea necesarului minim de stingătoare portabile cu pulbere, neverificarea instalației electrice, nefuncționarea corpurilor de iluminat aferente instalației de iluminat de securitate pentru evacuare, nefuncționarea la parametrii proiectați a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu.
Menționăm faptul că, atunci când este posibil, controalele desfășurate includ şi executarea de exerciții de alarmare-evacuare, cu angrenarea elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar, pentru formarea deprinderilor acestora în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, cât și activități de informare preventivă şi educare a elevilor în ceea ce privește comportamentul în cazul producerii unui incendiu sau a altor situaţii de urgenţă.
Unitățile de învățământ reprezintă o categorie aparte, prin prisma faptului că aceste categorii de obiective sunt frecventate de același public. Prin activitățile de informare preventivă pe care instituția noastră le desfășoară permanent, s-a încercat ca beneficiarii (preșcolarii, elevii, profesorii şi personalul auxiliar) să cunoască specificul clădirii, unde sunt amplasate mijloacele de apărare împotriva incendiilor, căile de evacuare, locul de întâlnire în caz de incendiu etc.
De asemenea, echipajele de pompieri militari efectuează periodic misiuni de recunoaștere în teren la instituții de învățământ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, rețelele de hidranți, mijloace de primă intervenție şi alte aspecte de interes operativ.
Toate aceste activități, desfășurate sub coordonarea cadrelor unității noastre, au ca țintă asigurarea climatului de siguranță în școli, dar și instruirea copiilor, tinerilor și personalului din cadrul unităților de învățământ, fapt pentru care am mizat foarte mult pe interacțiunea directă cu aceștia, pentru obținerea rezultatelor pe care ni le dorim cu toții în ceea ce privește educația, pregătirea și comportamentul adecvat în cazul în care ne confruntăm cu anumite pericole.
În timpul controalelor din anul școlar anterior, s-au desfășurat 39 exerciții și 67 de instruiri, fiind pregătite practic 1462 persoane. În același context, inspectorii noștri au diseminat și materiale informative aferente campaniilor naționale inițiate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
În plus, tot în aceeași perioadă, echipaje operative de pompieri, din cadrul tuturor subunităților au efectuat alte 52 exerciții de alarmare – evacuare în școli și grădinițe, pentru a fi testate cât mai concret procedurile de reacție a celor implicați.
Pe lângă aceste exerciții practice, pompierii militari au fost alături de copii, cu ocazia diferitelor evenimente sau programe școlare sau la invitația cadrelor didactice, purtând discuții deschise și constructive cu aceștia, menite să sporească cunoștințele și aptitudinile elevilor în domeniul situațiilor de urgență. Astfel, au fost desfășurate 110 lecții deschise și instruiri, la care au participat peste 3000 de școlari, preșcolari și personal din cadrul instituțiilor respective.
Referitor la procesul de autorizare din punctul de vedere al securității la incendiu, structurile Inspecției de Prevenire au venit în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluționarea situaţiilor existente şi acordarea asistenței tehnice de specialitate necesare.
Contactul nostru cu instituțiile de învățământ este permanent, scopul nostru fiind acela de a forma o echipă, care împreună, să găsească cele mai eficiente și mai rapide soluții, astfel încât școlile în care învață copiii noștri să reprezinte un mediu sigur. În acest sens, personalul Inspecției de Prevenire a acordat asistență tehnică de specialitate în 54 de cazuri, în vederea obținerii autorizațiilor de securitate la incendiu.
În perioada de referință, ISU Iași a înregistrat 43 de solicitări pentru emiterea avizului de securitate la incendiu și 18 solicitări pentru emiterea autorizației de securitate la incendiu, fiind eliberate până în prezent 32 de avize de securitate la incendiu pentru clădiri existente ale unităților de învățământ și 11 avize – pentru clădiri noi, cu aceeași destinație, respectiv 2 autorizații de securitate la incendiu pentru clădiri noi și 8 autorizații pentru clădiri existente ale unităților de învățământ.
Ca urmare, la nivelul județului Iași, din totalul celor 1105 de clădiri cu destinația de unități de învățământ, 701 nu fac obiectul avizării, 272 au obținut autorizația de securitate la incendiu, iar 132 sunt în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare, cu mențiunea că 63 dintre acestea dețin avizul de securitate la incendiu.
Un lucru important pe care dorim să-l subliniem este faptul că, beneficiarul este exclusiv responsabil pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu.
Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că deținerea autorizației de securitate la incendiu nu exclude riscul producerii unui incendiu, așa cum nici lipsa acestui document administrativ nu maximizează riscul producerii. Acest aspect nu exclude necesitatea obținerii autorizației de securitate la incendiu, specialiștii noștri fiind într-o continuă activitate de actualizare şi identificare a clădirilor care necesită autorizație de securitate la incendiu şi de îndrumare a administratorilor acestora referitor la documentele ce trebuie întocmite pentru obținerea acestui act administrativ.
Avizele/autorizațiile de securitate la incendiu se eliberează pentru construcții noi sau pentru dezvoltarea (extinderea), modernizarea ori pentru schimbarea destinației celor existente (art. 30, alin. 1 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările ulterioare).
Categoriile de construcții şi amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu se stabilesc în funcție de categoria de importanță, regimul de înălțime, destinație, suprafețe construite desfășurate, număr de utilizatori etc.
Precizăm că unitățile de învățământ nu intră sub incidența H.G. nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționarii ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, în sensul în care nu poate fi dispusă măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor care nu au autorizație de securitate la incendiu.
În anul școlar 2023-2024, în județul Iași a fost înregistrat un incendiu la cantina unei scoli din municipiul Iași. Incendiul a avut loc la cantina Școlii Spectrum, din municipiul Iaşi, str. C.A. Rosetti. În clădirea cantinei nu se aflau elevi, ci doar personalul cantinei. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un aparat de gătit lăsat nesupravegheat.
Aducem în evidență atât unitățile de stat cât și cele private, ceea ce ne dă certitudinea că acțiunile de îndrumare şi control, exercițiile destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc și buna colaborare dintre pompieri, cadre didactice, elevi și părinți pot face posibilă siguranța în mediul școlar.
ISU Iași va continua desfășurarea de activități specifice de control și îndrumare, atât pentru asigurarea începerii anului școlar 2024-2025 în siguranță, cât și pentru asigurarea respectării măsurilor de prevenire a incendiilor.
Periodic vor avea loc exerciții de alarmare şi evacuare în situaţii de urgenţă (în majoritatea dintre acestea fiind exersat modul de comportare în cazul producerii unui incendiu sau cutremur), instruiri, convocări, ședințele de lucru și recunoașteri în teren pentru stabilirea și/sau actualizarea concepției de intervenție.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al Județului Iași își manifestă, și pe această cale, disponibilitatea acordării asistenței tehnice de specialitate în vederea obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu și vă reamintim că, începând cu 01.01.2024, documentațiile de avizare/autorizare privind securitatea la incendiu și protecția civilă se pot depune în format electronic la adresa avizare-autorizare@isujis.ro
Prevenirea incendiilor în unitățile de învățământ
Începutul de an școlar constituie bucuria revederii profesorilor, elevilor și părinților. În vederea prevenirii incendiilor în unitățile de învățământ pompierii militari ieșeni recomandă respectarea regulilor şi măsurilor de prevenire pe timpul producerii unei situaţii de urgenţă, evacuarea elevilor, a cadrelor didactice și a personalului auxiliar în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, la nevoie.
Instalațiile utilitare aferente construcțiilor (electrice, gaze, încălzire, ventilare, condiționare, de apă, canalizare, paratrăsnet, curenți slabi etc.) se exploatează potrivit reglementărilor tehnice şi a măsurilor specifice de prevenire şi stingere a incendiilor, astfel încât acestea să nu constituie surse de producere a incendiilor şi/sau de propagare a focului.
Pentru reducerea riscului de incendiu, sistemele, instalațiile, dispozitivele, aparatele, mașinile şi utilajele cu care sunt echipate și dotate construcțiile se vor utiliza, exploata şi întreține în conformitate cu prevederile instrucțiunilor de funcționare şi a măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor specifice acestora.
Exploatarea sistemelor, instalațiilor, dispozitivelor, echipamentelor, aparatelor, mașinilor şi utilajelor, de orice categorie cu defecțiuni, improvizații sau fără protecția corespunzătoare față de materialele sau substanțele combustibile din spațiul în care sunt utilizate este interzisă.
În sălile aglomerate, în amfiteatre, săli de clasă, biblioteci, săli de festivități şi în general, în incintele amenajate pentru activități cu public, se interzic:
- accesul cu produse şi/sau substanțe inflamabile ori cu alte mijloace care pot produce incendii sau explozii;
- accesul persoanelor în număr mai mare decât capacitatea maximă simultană stabilită şi declarată.
Reglementarea fumatului este obligatorie în cadrul fiecărei unități şi se realizează prin dispoziția scrisă a persoanei fizice cu atribuții de conducere.
Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, locurile de joacă pentru copii. Se interzice complet fumatul în unitățile de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.
Locurile şi zonele în care este interzis fumatul se marchează prin indicatoare – FUMATUL INTERZIS – realizate conform prevederilor standardelor în vigoare.
Este strict interzisă utilizarea focului deschis în locurile şi zonele cu risc de incendiu şi/sau explozie din clădiri.
Locurile şi zonele în care se aplică această interdicție se stabilesc şi se marchează potrivit instrucțiunilor de apărare împotriva incendiilor aprobate de conducerea fiecărei unități.
Traseele căilor de evacuare (trecerile prin uși, coridoare, degajamente, holuri, vestibuluri, încăperi tampon, scări, atriumuri etc.) vor fi marcate cu indicatoare standardizate, astfel încât să asigure atât posibilitatea recunoașterii cu ușurință a traseului de urmat spre exterior, cât și circulația de urmat, atât ziua cât şi noaptea, a persoanelor care le utilizează în caz de incendiu.
De regulă, deschiderea ușilor de pe traseul de evacuare a mai mult de 30 de persoane valide trebuie să se facă în sensul deplasării oamenilor spre exterior.
În casele scărilor, pe coridoare sau pe alte căi de evacuare ale clădirilor nu se admite amenajarea de încăperi ori locuri de lucru, depozitare etc. care ar putea împiedica evacuarea persoanelor şi bunurilor, precum şi accesul personalului de intervenție.
Ușile de evacuare precum şi celelalte dispozitive destinate evacuării persoanelor trebuie să fie prevăzute cu indicatoare si inscripții corespunzătoare, menținându-se descuiate pe toată durata programului de activitate.
Accesul la hidranți, mijloace speciale de stingere, stingătoare de incendiu, vane principale ale conductelor de apă, gaze, combustibil lichid sau lichide inflamabile, tablouri electrice de distribuție etc., trebuie lăsat liber pentru ca, în caz de pericol, să se poată interveni nestânjenit.
Sunt interzise blocarea căilor de acces, evacuare şi intervenţie cu materiale care să reducă lățimea sau înălțimea liberă de circulație stabilită ori care prezintă pericol de incendiu sau explozie, precum şi efectuarea unor modificări la acestea prin care să se înrăutățească situația inițială.
Planurile de evacuare vor fi reactualizate şi reafișate, conform reglementărilor specifice.
Pentru alarmarea în caz de incendiu se vor asigura mijloace corespunzătoare de semnalizare (acustice şi optice) care să asigure anunțarea (alarmarea) personalului şi alertarea personalului de intervenție.
Personalul va fi instruit pentru a cunoaște mijloacele de alarmare şi alertare în caz de incendiu, precum şi codul de semnale stabilit.
Instalațiile de semnalizare a incendiilor se vor menține în permanență în stare de funcționare. Exploatarea, întreținerea, revizia şi repararea acestora se asigură de către personal atestat, respectându-se prevederile proiectelor de execuție, instrucțiunilor tehnice ale producătorului şi reglementărilor de prevenire şi stingere a incendiilor.
Toate instalațiile fixe, semifixe sau mobile pentru stingerea incendiilor (cu apă, spumă, pulberi, dioxid de carbon, alte gaze etc.) vor fi întreținute în bună stare de funcționare, asigurându-se în mod permanent debitele şi presiunile necesare pentru stingerea incendiilor, precum şi dotarea corespunzătoare a acestora cu accesorii de intervenţie în caz de incendiu.
Se va asigura în permanență accesul la sursele de alimentare cu apă (rezervoare, bazine, hidranți interiori şi exteriori, stații de pompe, rampe de alimentare etc), precum şi la celelalte instalații şi mijloace pentru stingerea incendiilor. Locul acestora va fi marcat cu indicatoare corespunzătoare.
La amplasarea stingătoarelor de incendiu se vor avea în vedere următoarele cerințe:
- locurile de amplasare să fie vizibile, ușor accesibile şi la distanțe optime față de focarele cele mai probabile;
- înălțimea de montare să fie accesibilă;
- să fie bine fixate şi să nu împiedice evacuarea persoanelor în caz de incendiu.
Sistemele, instalațiile, dispozitivele, echipamentele, aparatele, mașinile şi utilajele se exploatează (utilizează) în condițiile prevăzute în instrucțiunile puse la dispoziție de producători ori furnizori sau în instrucțiunile specifice de prevenire şi stingere a incendiilor, astfel încât că nu creeze riscuri de incendiu. Se interzice folosirea acestora în următoarele împrejurări:
- cu improvizații care să prezinte risc de incendiu şi/sau explozie;
- fără asigurarea protecției la foc corespunzătoare față de materialele şi substanțele combustibile existente în spațiul în care sunt utilizate;
- lăsarea lor în funcțiune peste programul stabilit sau fără supraveghere, în cazurile în care instrucțiunile specifice interzic acest lucru.
Instalațiile de protecție contra trăsnetului se vor controla periodic, conform unui grafic stabilit, urmărindu-se buna funcționare a elementelor componente (dispozitive de captare, conductoare de coborâre, prize de pământ etc).
Reguli şi măsuri de siguranță pentru evacuarea elevilor şi a cadrelor didactice / personal auxiliar în cazul producerii unor situaţii de urgenţă:
- În sălile de cursuri nu se admite accesul unui număr mai mare de utilizatori (persoane) decât cel stabilit prin proiect, în funcție de destinația construcțiilor în care acestea sunt amplasate (grădinițe, școli primare, școli gimnaziale, licee, școli profesionale şi postliceale, instituții de învățământ superior ori alte categorii de clădiri publice).
- Covoarele, mochetele, preșurile etc. utilizate în aceste încăperi, pe holuri, coridoare, culoare şi scări se fixează în pardoseală, pentru a nu împiedica evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu.
- La amplasarea mobilierului în aceste categorii de săli şi încăperi se vor asigura culoare de circulație corespunzător direcționate şi se va ține seama de recomandările normativului de proiectare şi cele ale normelor specifice.
- Se interzice amplasarea meselor, scaunelor, băncilor, fișetelor sau a altui mobilier în apropierea ușilor de evacuare sau pe circuitele de evacuare, holurile, culoarele care constituie căi de evacuare în caz de incendiu.
Pentru evacuarea utilizatorilor din săli şi încăperi în condiții de siguranţă se vor lua următoarele măsuri:
- conducerile obiectivelor respective vor întocmi planuri de evacuare a utilizatorilor;
- pe tot timpul desfășurării activităților în aceste săli, ușile interioare şi exterioare de pe traseul de evacuare vor fi descuiate, ele trebuind să se deschidă spre exterior prin simpla apăsare a dispozitivului de deschidere;
- se va controla şi asigura în permanență bună funcționare a instalațiilor electrice, înlăturându-se operativ improvizațiile şi neregulile constatate;
- traseele spre căile de evacuare se marchează corespunzător, cu indicatoare standardizate;
- controlul şi asigurarea funcționării în permanentă a iluminatului de siguranță din clădiri;
- stabilirea persoanelor care să organizeze şi să supravegheze operațiunile de evacuare a utilizatorilor şi a bunurilor materiale de valoare în caz de incendiu;
- în caz de incendiu, evacuarea utilizatorilor se asigură obligatoriu pe toate căile prevăzute în planul/ planurile de evacuare.
Asigurarea siguranței în școli nu este pentru noi doar un obiectiv, ci și o obligație morală față de viitorul generațiilor noastre. Cu toții avem copii și de aceea trebuie să fim vigilenți și responsabili în toate acțiunile noastre, pentru ca fiecare instituție de învățământ să rămână un loc de învățare sigur și fără riscuri.
Compartimentul Informare şi Relații Publice