Stingerea unui incendiu produs la o autoutilitară

Print Friendly, PDF & Email

          În data de 6 februarie a.c., la ora  18:08, Dispeceratul integrat ISU – SMURD – SAJ Iași a fost anunțat prin SNUAU 112, despre producerea unui incendiu la o autoutilitară în localitatea Lețcani. La locul solicitării au fost direcționate de urgență două autospeciale de intervenție și stingere cu apă și spumă.

          În urma incendiului au ars elementele combustibile din compartimentul motor și habitaclu în proporție de 70%. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un scurtcircuit electric al unui cablu electric defect.

          Una din cauzele principale cauze ale producerii unor incendii la autovehicule este scurtcircuitul electric care apare, de cele mai multe ori, din cauza improvizațiilor efectuate la instalațiile electrice, neizolarea corespunzătoare sau chiar îmbătrânirea rețelei de conductori electrici. O altă cauză a producerii incendiilor la autovehicule poate fi supraîncălzirea prin frecarea a sistemelor de frânare (plăcuțe de frână, saboți, discuri de ambreiaj), scurgerile de combustibil în urma unui accident rutier sau chiar în urma unei defecțiuni la sistemul de alimentare cu combustibil al mașinii.

          În scopul evitării unor evenimente nedorite, vă recomandăm respectarea unor măsuri preventive:

  • înainte de plecarea în cursă, verificați apariția unor eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți, dar și perioada de garanție a stingătorului din dotarea autoturismului.
  • Nu recurgeți la improvizații ale instalațiilor electrice. În situația în care observați deficiențe în acest sens, mergeți imediat la un service autorizat.
  • Dacă pe timpul deplasării simțiți miros de încins sau vedeți fum, opriți imediat mașina în afara spațiului carosabil, evacuați persoanele și eventualele bagajele din autoturism și anunțați de urgență evenimentul, apelând numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
  • La sosirea din cursă a unui autovehicul se verifică starea acestuia, în cazul când acesta prezintă un risc de incendiu se vor deconecta acumulatorii și se vor lua măsurile de remediere a defecțiunilor tehnice conform normelor de exploatare.
  • În cazul unui eventual incendiu la un autoturism care are montată o instalație GPL, sau este un autoturism electric, formați imediat numărul unic pentru apeluri de urgență 112, îndepărtați curioșii și personalul neautorizat până la venirea pompierilor și nu încercați să stingeți focul care a cuprins autoturismul.

          Persoanele fizice și juridice sunt obligate, prin lege, să respecte în orice împrejurare normele de prevenire și stingere a incendiilor și să nu primejduiască, prin deciziile și faptele lor, viața și mediul.

Asigurarea apărării comunităților împotriva incendiilor depinde, în mare măsură, de respectul reciproc și buna credință.

          ÎN ORICE SITUAŢIE DE URGENŢĂ APELAŢI NUMĂRUL UNIC “112”

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al Județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

Compartimentul Informare și Relații Publice

You may also like...

Sari la conținut