500 de detectoare sunt montate în județul Iași

Print Friendly, PDF & Email

500 de dispozitive de detectare a fumului și a monoxidului de carbon vor fi montate, gratuit, în mai multe gospodării din județul Iași, în cadrul campaniei ”Detector pentru viață”

Statisticile arată că, anual, în România au loc peste 6.600 de incendii la locuințe, iar, de cele mai multe, ori diferența dintre viață și moarte este dată de rapiditatea cu care se descoperă focul. Departamentul pentru Situații de Urgență și  Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, alături de E.ON și Delgaz Grid, au lansat campania ”Detector pentru viață”, ce vizează montarea gratuită a 10.000 de detectoare de fum și de monoxid de carbon, încurajând totodată cetățenii să urmeze acest exemplu si sa monteze in propriile locuințe astfel de echipamente care pot salva vieți.

Marți, 16 aprilie, ISU Iași, alături de E.ON, Delgaz Grid, voluntari din cadrul CMZ Power, serviciile voluntare pentru situații de urgență și autoritățile locale, au început montarea a 500 detectoare de fum și monoxid de carbon în județul Iași, iar campania ”Detector pentru viață” se va finaliza la sfârșitul lunii aprilie.  

Anterior, încă de la debutul campaniei la nivel național, în cadrul Săptămânii Protecției Civile 26 februarie – 4 martie, Centrul operațional al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Iași a transmis adrese către unitățile administrativ-teritoriale din județ, identificate ca fiind vulnerabile, în care se vor monta detectoare de fum și de monoxid de carbon pentru populație. 

Comunele Belcești, Ciurea, Comarna, Focuri, Miroslava, Popricani, Ruginoasa, Schitu Duca, Sinești, Țibana, Țibănești și Voinești au fost selectate pe baza datelor statistice privind numărul de incendii produse la gospodăriile particulare de pe raza administrativă a acestora.

La nivelul județului Iași la gospodăriile populației au avut loc 467 de incendii în anul 2022, 445 incendii în anul 2023 și 93 incendii în primele 3 luni ale anului 2024.

Urmare a adreselor transmise de Inspecția de prevenire, autoritățile publice locale au identificat deja locuințele care se încadrează în criteriile de acordare a detectoarelor. Mesajele campaniei sunt difuzate la nivel național prin intermediul posturilor TV, radio și al platformelor social media.

Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești. Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie.

Aceste dispozitive au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate. De aceea, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecințe dezastruoase.

Campania Detector pentru viață își propune să evidențieze importanță montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau a scăpărilor de gaz.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență

pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :

Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/Compartimentul Informare și Relații Publice 

You may also like...

Sari la conținut